Subscripció d’un conveni amb el Marroc per coproduir l’exposició “Marroc, una tradició mil·lenària”

El Govern ha aprovat autoritzar l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural (ACPC) a subscriure un conveni de col·laboració amb el Conseil de la Communauté Marocaine à l’Étranger (CCME) per a la coproducció de l’exposició “Marroc, una tradició mil·lenària”, destinada a la seva exhibició al Museu d’Història de Catalunya (MHC).
 
L’exposició tractarà sobre la geografia, la història, la cultura i les tradicions del Marroc, especialment pel que fa a les formes de vida i tradicions de la comunitat de ciutadans i ciutadanes d’origen marroquí que viuen a Catalunya, tot fent èmfasi en la important aportació d’aquest col·lectiu al seu desenvolupament econòmic, social i cultural, i, alhora, a l’enriquiment del seu patrimoni cultural. Actualment resideixen a Catalunya quasi 300.000 persones d’origen marroquí, la contribució de les quals al desenvolupament social, econòmic i cultural del país i, alhora, a l’enriquiment del seu patrimoni cultural, ha estat i és molt important.
 
La mostra ocuparà una superfície aproximada de 700-900 m2, i serà presentada a la sala d’exposicions temporals de l'MHC durant els mesos de juliol-novembre de 2016. Posteriorment al seu tancament, se'n produirà una versió reduïda i compactada, d’aproximadament 170-200 m2, que serà itinerant per diverses ciutats i pobles de Catalunya, i, eventualment, del Marroc, durant un període mínim de dos anys.
 
Amb motiu de l’exposició, s’editarà un llibre catàleg en àrab, català, castellà, francès i anglès, i tindrà un tiratge de 1.000 exemplars: 500 en àrab i francès, per a la seva distribució al Marroc, i 500 en català, castellà i anglès, per a la seva distribució a Catalunya. D’altra banda, durant el temps de presentació de l’exposició a Barcelona, s’implementarà també un programa d’activitats complementàries, de caràcter acadèmic, educatiu i lúdic, per donar a conèixer diversos aspectes de la història, la cultura, les tradicions i, si escau també, la gastronomia marroquines.
 
Per tirar endavant el projecte, el CCME aportarà la quantitat de 2.500.000 dírhams i l’ACPC, a través de l'MHC, aportarà la quantitat de 100.000 euros a càrrec del pressupost de l’exercici 2016 de l’Agència.
 
La versió reduïda de l’exposició que es produirà una vegada clausurada l’exposició a Barcelona, serà propietat de l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural, que, mitjançant l'MHC, serà l’encarregada de gestionar la itinerància de la mostra.