·        Aquesta iniciativa, coordinada per l’Agència Catalana de Turisme, estarà formada per una xarxa d’itineraris de senderisme de més de 1.000 quilòmetres en quatre destinacions europees diferents: Catalunya, Irlanda, Itàlia i Croàcia.
 
·        L’objectiu és oferir als visitants una àmplia oferta de pistes de senderisme perquè exerciti l’activitat física i descobreixi al mateix temps l’Europa rural.
 
 
L’Agència Catalana de Turisme (ACT) lidera el projecte HikingEurope que té com a objectiu promoure una xarxa transnacional de rutes turístiques rurals estructurada en diversos itineraris de senderisme arreu d’Europa que facilitin la descoberta del patrimoni natural i cultural dels territoris involucrats.
 
Aquest projecte, finançat pel programa de competitivitat empresarial Cosme de la Comissió Europea i triat d’entre més de 100 propostes, inclou àrees rurals de Catalunya (Pirineu-El Cinquè Llac i el Priorat), Irlanda, Itàlia i Croàcia.
 
El producte transnacional HikingEurope té un període d’implementació de 18 mesos al llarg dels quals està previst crear una xarxa d’itineraris de senderisme de 1.170 quilòmetres en quatre països europeus diferents. L’objectiu és oferir als visitants una àmplia oferta de pistes de senderisme, perquè exerciti l’activitat física i descobreixi al mateix temps l’Europa rural: conèixer les tradicions locals i tastar la gastronomia, comprar en mercats locals, visitar museus o esglésies, descobrir la fauna, flora i paisatges inèdits, etc.
 
El producte està concebut com a una experiència única i al mateix temps una oportunitat per a les petites i mitjanes empreses locals (allotjaments, restaurants, agències de viatges, mercats, etc.) de proveir de serveis i productes que facilitin la connexió entre el visitant estranger i la realitat local.
 
HikingEurope, projecte proposat per Catalunya, va en línia amb els objectius que marca el Pla Estratègic de Turisme de Catalunya 2012-2016 i el Pla de Màrqueting turístic: diversificar l’oferta i els productes turístics, tot fomentant el desenvolupament del turisme arreu del territori, reduint les altes concentracions turístiques en indrets molt concrets i estenent els beneficis d’aquesta activitat en llocs on està menys desenvolupada, sempre apostant per un model sostenible i de participació activa dels actors locals.
 
D’altra banda, un dels eixos del projecte es centrarà en la millora de la competitivitat de les empreses turístiques, reforçant la seva professionalització en àmbits com la utilització de les noves tecnologies, la internacionalització o la introducció d’estàndards de turisme sostenible i de foment de l’accessibilitat.
 
HikingEurope preveu la creació de plataformes comercials conjuntes i altres eines de promoció, per tal d’aglutinar les rutes de senderisme europeu en un punt únic i sota una marca comuna per donar visibilitat a propostes transversals pensades per a mercats llunyans. La voluntat és que amb el temps, altres regions europees se sumin a aquesta iniciativa, més enllà de les 4 regions pioneres que encapçalen aquest projecte.
 
El projecte, liderat des de Catalunya per l’Agència Catalana de Turisme, compta amb la presència de l’empresa lleidatana Pirineu Emoció (partner empresarial) i de la Universitat de Girona (partner acadèmic). S’hi sumen els tres partners regionals Regione Emilia-Romagna (Itàlia), l’Agència de Desenvolupament Regional Dubrovnik-Neretva (Croàcia) i la regió de Donegal (Irlanda), així com l’institut de recerca alemany NIT i l’ONG austríaca NFI, especialitzada en temes de natura i sostenibilitat.
 
 
 
 
-----------------------------------------------------------------
Segueix-nos a les xarxes a través del Saps Com?!:
A Twiter:  @sapscom
Al canal de Youtube: SapsCom