Grau de compliment de les mesures aprovades al ple de la Pobresa

El Govern analitza el seguiment de la Resolució 17/XI sobre la situació d'emergència social, i constata que el 75% dels acords ja s'estan aplicant o estan en curs

query_builder   20 setembre 2016 15:57

event_note Nota de premsa

El Govern analitza el seguiment de la Resolució 17/XI sobre la situació d'emergència social, i constata que el 75% dels acords ja s'estan aplicant o estan en curs

  • Tot i que el 30% de les mesures estaven condicionades a l’existència de nous pressupostos per al 2016, s’ha fet un esforç per prioritzar partides com les beques menjador o els ajuts a l’habitatge
  • Avui es fa públic el seguiment del compliment de la Resolució tal i com estableix el compromís parlamentari de publicar-lo cada dos mesos
El Govern ha analitzat el nivell de compliment de la Resolució 17/XI del Parlament de Catalunya sobre la situació d'emergència social, la reactivació econòmica, la gestió pública i la necessitat d'una resposta institucional, coincidint amb la publicació de l’informe de seguiment del compliment dels acords de la resolució, que, tal i com estableix el compromís parlamentari, s’ha de fer públic cada dos mesos. Els anteriors informes es van fer públics el 20 de maig i el 20 de juliol i avui, puntualment, es publica el corresponent al 20 de setembre.
 
En l’actual informe de seguiment es constata que més del 75% dels acords ja s’estan aplicant o estan en curs, malgrat que, com ja es va apuntar en el seu moment, un 30% de mesures de la Resolució requerien nous pressupostos.
 
Tot i això, l’Executiu subratlla que s’ha fet un esforç per prioritzar algunes partides com per exemple les beques menjador o els ajuts urgents a l’habitatge.
 
El Govern ha acordat convocar per al proper 21 d’octubre, a les 12.30 hores, al Palau de la Generalitat, la comissió de seguiment de la Resolució 17/XI per tal de posar en comú  la continuïtat dels treballs i les mesures aprovades en el ple del passat mes de març.
 
Entres les novetats de l’informe d’aquests darrers dos mesos:
 
·       Pobresa infantil i necessitats alimentàries. Destaca la convocatòria per al 23 de setembre del Ple de la Taula Nacional de la Infància de Catalunya i la priorització de les beques menjador, tot i no disposar de nous pressupostos.
 
·       Aprofitament dels excedents alimentaris. És rellevant la posada en marxa d’un grup de treball d’excedents alimentaris, que té entre els seus objectius la redacció d’una  proposta de marc legislatiu  per fomentar les donacions d'aliments i l’aprofitament de sobrants alimentaris.
 
·       Inclusió i cohesió social. Destaca la signatura dels Contractes Programa 2016-2019 amb els ens locals, amb noves línies de col·laboració en matèria d’accessibilitat, associacionisme i voluntariat, igualtat en el treball i polítiques LGTBI. També s’ha reforçat la xarxa de serveis dirigits a infants i adolescents, especialment els que es troben en situació de vulnerabilitat.
 
·       Polítiques d’habitatge. Destaca l’elevat grau de compliment de totes les mesures adreçades a garantir l’habitatge a les persones, la priorització dels ajuts urgents per al pagament al lloguer, o l’adquisició mitjançant el dret de tempteig i retracte de més de 260 habitatges per a ús social.
 
·       Pobresa energètica. Cal ressaltar el conveni amb 13 companyies subministradores d’aigua, el conveni marc amb les entitats municipalistes per gestionar els fons de la lluita contra la pobresa energètica del 2015, i el reforç de l’Agència Catalana de Consum per informar dels drets de les persones vulnerables en matèria de subministraments bàsics i de l’obligació de les companyies a informar-ne als serveis socials.
 
·       Ensenyament. És important posar en relleu totes aquelles mesures que s’han prioritzat per a l’inici d’aquest nou curs: l’assignació de 400 docents més a centres d’alta complexitat, el manteniment del Programa d’escola inclusiva i d’atenció a la diversitat amb 360 professionals d’atenció educativa o la implementació del Pla pilot d’itineraris formatius específics.
 
·       Treball. S’estan posant en marxa els programes d’Experiències Professionals per a joves de la Garantia Juvenil, i de Formació i treball adreçat a perceptors de la Renda Mínima d’Inserció, desenvolupat per les entitats locals.
 
·       Salut. Han destacat els treballs finals per aprovar l’avantprojecte de llei d’universalització de l’assistència sanitària, les bases del nou protocol que obre la reproducció assistida a totes les dones, o la publicació dels informes de resultats dels àmbits hospitalari, d’atenció primària, sociosanitari, salut mental i addiccions i, per primer cop, de salut pública i territorial, entre d’altres.
 
·       Política econòmica i fiscal. Es posa en relleu els treballs realitzats en la modificació de l’impost sobre emissions de l’aviació comercial i la reforma de l’impost sobre grans establiments comercials.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined