llei habitatge

El Govern aprova el Projecte de llei de mesures de protecció del dret de l'habitatge de les persones en risc d'exclusió social

query_builder   4 octubre 2016 16:01

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Projecte de llei de mesures de protecció del dret de l'habitatge de les persones en risc d'exclusió social

  • Aquesta norma estableix instruments alternatius als punts suspesos pel Tribunal Constitucional de la Llei 24/2015, de mesures d’emergència en l’àmbit de l’habitatge i de la pobresa energètica
  • Entre d’altres, el Projecte preveu l’expropiació temporal de l’ús d’habitatges buits d’entitats financeres per destinar-los a lloguer social i l'obligació per part dels grans tenidors a reallotjar les famílies en risc de perdre la casa
  • L’Executiu entrarà la llei al Parlament de manera immediata amb l’objectiu que es pugui aprovar aquest mateix octubre
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui el Projecte de llei de mesures de protecció del dret a l’habitatge de les persones que es troben en risc d’exclusió social. El text fixa instruments alternatius per donar resposta als punts suspesos de la Llei 24/2015, del 29 de juliol, de mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica -suspesos pel Tribunal Constitucional el 24 de maig-, i l’ha elaborat el grup de treball constituït per representants de la Generalitat, d’entitats municipalistes, del Consell de l’Advocacia Catalana i dels promotors de la ILP d’habitatge. Un cop aprovada definitivament, el Govern entrarà la llei al Parlament de Catalunya amb l’objectiu que es pugui aprovar aquest mateix mes d’octubre.
 
Aquesta llei és fruit de l’encàrrec que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer al Departament de Governació durant la cimera d’Habitatge convocada el 3 de maig passat, per defensar la Llei 24/2015 davant el recurs del Govern espanyol. Entre els principals punts de la llei recorreguts, i suspesos després pel Tribunal Constitucional, destaquen la cessió temporal obligatòria dels pisos buits d’entitats financeres per destinar-los a lloguer social; l’obligació per part de les entitats financeres i els grans tenidors d’habitatges d’oferir un lloguer social a les persones que estiguin a punt de ser desnonades; i el procediment de mediació en cas de sobreendeutament.
 
El text aprovat avui pel Govern preveu vies alternatives per a aquests mateixos objectius i dóna eines a les administracions per incrementar els habitatges del parc públic i per evitar desnonaments a través de mesures per ajudar les famílies amb sobreendeutament i per reallotjament amb lloguer social persones en risc de perdre l’habitatge. Així, el nou text substitueix la cessió temporal obligatòria d’habitatges previst a la Llei 24/2015, per l’expropiació de l’ús temporal dels habitatges; proposa com a alternativa al lloguer social obligatori un sistema de reallotjament de les famílies amb lloguer social; i recupera la mediació a través del Codi de consum.
 
Una de les prioritats de les polítiques públiques d’habitatge és la mobilització del parc d’habitatges buits. En aquesta línia, un dels instruments previstos al Projecte de llei és l’expropiació temporal de l’ús dels habitatges buits d’entitats financeres, que permetrà donar-los un ús social en un període d’entre 4 i 10 anys, emparant-se en la llei d’expropiació. El cost de la rehabilitació de l’habitatge serà a càrrec de l’entitat bancària, fet que permetrà compensar el cost de l’expropiació. Hauran de ser pisos inscrits en el Registre d’habitatges buits o situats en municipis amb necessitats d’habitatge social.
 
La nova llei també incorpora l’obligació de reallotjament de les persones en risc d’exclusió social per pèrdua d’habitatge, una mesura que servirà per evitar desnonaments. Així, es fixarà un sistema transitori perquè, per un període de tres anys ampliables a tres més, les entitats bancàries ofereixin un lloguer social a les famílies vulnerables que estiguin a punt de ser desnonades.
 
Pel que fa als processos de mediació entre famílies amb sobreendeutament i entitats financeres, el nou text preveu la creació de comissions a tot el territori, formades per representants del Govern, les entitats socials, advocats, ajuntaments i entitats financeres, que analitzaran els casos de sobreendeutament i elaboraran plans integrals per solucionar-los. Seran les Comissions d’Habitatge i Assistència davant Situacions d’Emergència Social (CHASE).
 
Una altra de les novetats de la llei és que s’amplia el nombre de municipis on el Govern té acreditat que hi ha alta demanda d’habitatge social, i es passa de 72 municipis previstos fins ara, als 234 de la nova normativa. Aquesta ampliació donarà eines a més municipis per poder intervenir en matèria d’habitatge i evitar l’exclusió social, així com més capacitat per augmentar el parc públic a través del dret de tanteig i retracte. Igualment, es podran mobilitzar més pisos buits d’entitats financeres i grans empreses ja que l’impost sobre pisos buits serà d’aplicació a les 234 poblacions.
 
Cal destacar que el nou text legal ha incorporat al·legacions presentades per una quinzena d’entitats i administracions durant el període d’exposició pública. Entre d’altres, s’ha incrementat el nombre d’entitats que participen en les CHASE, i s’ha estipulat que el període en què és d’aplicació el reallotjament amb lloguer social passi de tres anys, tal com es preveia inicialment, a tres més d’addicionals, si la situació econòmica i social no millora.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined