Altres acords

Altres Acords de Govern

query_builder   4 octubre 2016 15:57

event_note Nota de premsa

Altres Acords de Govern


Declarat bé cultural d’interès nacional un pacífic del segle XV
 
El Govern ha acordat declarar bé cultural d’interès nacional un exemplar molt ben conservat de pacífic, la moneda catalana d’or creada pel rei Pere IV de Catalunya i Aragó, durant els anys de la guerra civil catalana i del seu breu regnat.
 
El pacífic, moneda de curs general, correspon al breu període comprès entre l’any 1464 i el 1466,  en què Pere de Portugal, anomenat també el Conestable, va regnar al Principat. En aquest temps, Pere de Portugal, qui va ser nét del comte Jaume d’Urgell, va suspendre l’emissió dels florins i va crear aquesta moneda, d’or d’alta qualitat. La nova moneda va tenir una gran acceptació, però se’n van encunyar petites quantitats, la majoria de les quals van ser després refoses en aparèixer el ducat. Per aquest motiu, n’han arribat molt pocs exemplars fins als nostres dies.
A l’anvers, la moneda porta la imatge del rei, vist de cara, amb corona i ceptre dintre un camp limitat per una orla i la llegenda “Petrus Quartus Dei gratia rex Aragonum”. Al revers hi ha un escut oval apuntat amb les armes reials i coronat, i amb la llegenda “Deus in adiutor(ium) meum intende”, separada del camp de la moneda per una orla semblant.
 
La peça es conserva al Gabinet Numismàtic de Catalunya, al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). En els estudis del segle XIX sobre monedes n’hi ha quatre de referenciades, més una altra que també es conserva en aquest Gabinet, però que està esquerdada i amb el cantell doblegat. Aquest exemplar és, doncs, extraordinàriament rar i de gran interès, i podria tractar-se del que en les antigues publicacions figura com a provinent de l’antiga col·lecció Vidal Quadras.
 
Aprovada la delimitació de l’entorn de protecció de l’església de Sant Ramon, al Pla de Santa Maria
 
El Govern també ha acordat delimitar l’entorn de protecció de l’església de Sant Ramon, al Pla de Santa Maria (Alt Camp). Amb la definició d’un entorn de protecció al voltant de l’església es vol garantir la pervivència dels seus múltiples valors culturals en les millors condicions possibles.
 
Promoció de l’intercanvi d’artistes visuals entre Catalunya i Baden-Württemberg
El Govern ha acordat subscriure un acord de col·laboració amb el Goethe-Institut per a l’intercanvi d’artistes d’arts visuals entre Catalunya i Baden-Württemberg durant l’any 2017. L’objectiu del conveni és fomentar l’intercanvi entre els artistes d’ambdós països, atès l’augment dels intercanvis d’experiències culturals i educatives entre els països de la Unió Europea; oferir oportunitats d'ampliar el treball en xarxa a nivell internacional i fomentar i difondre la creació cultural.
 
L’intercanvi consistirà en l’estada en residència de dos artistes alemanys a Barcelona durant els mesos de setembre i octubre i en l’estada en residència de dos artistes catalans a Stuttgart durant els mesos de juny i juliol i en la presentació de l’obra de tots quatre artistes en una exposició al final. Els artistes alemanys faran la seva residència al centre de creació i recerca català Hangar a Barcelona. Els artistes catalans faran la seva residència als dos centres de creació alemanys, la Fundació de les Arts (Kunststiftung) i l’Associació de les Arts (Kunstverein) Baden – Württemberg a Stuttgart. La selecció dels artistes becats es realitzarà segons els mecanismes establerts per les institucions receptores i d'acord amb les institucions impulsores.
 
En el marc d’aquest acord, el centre d’Arts Santa Mònica, en col·laboració amb el Goethe-Institut i Hangar, organitzarà una exposició dels artistes becats.
 
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined