pobresa energetica

El Govern anuncia una bateria de mesures per pal.liar els efectes de l'hivern en les persones en risc de pobresa i emergència social

query_builder   18 octubre 2016 14:59

event_note Nota de premsa

El Govern anuncia una bateria de mesures per pal.liar els efectes de l'hivern en les persones en risc de pobresa i emergència social

  • Aprova una partida extraordinària de 5M € per lluitar contra la pobresa energètica aquest hivern
  • Entre les mesures destaquen la millora en els programes d’ocupabilitat en persones en atur de llarga durada; els programes de suport a les famílies en risc de pobresa i la cooperació amb entitats socials i ens locals
El Govern ha anunciat una batería de mesures per pal.liar els efectes de l’hivern en les persones en risc de pobresa i emergència social. Entre les actacions l’Executiu, a través dels departaments de Treball, Afers Socials i Famíles i el d’Empresa i Coneixement,   ha acordat destinar  5 milions d’euros suplementaris per lluitar contra la pobresa energètica aquest hivern 2016. El Govern també posarà en marxa l’estratègia catalana de sensellarisme per atendre el col.lectiu de persones sense sostre; millorarà els programes d’ocupabilitat en persones en atur de llarga durada; incidirà en els programes de suport a les famílies en risc de pobresa i destinarà 3 milions d’euros a programes realitzats per entitats socials i ens locals.
 
Pobresa energètica
 
Un dia després de la celebració del Dia internacional contra la pobresa, el Govern ha alertat que, malgrat que la taxa de risc de pobresa a Catalunya va disminuint els últims anys, un dels àmbits en què no s’ha notat cap millora, sinó que s’hi produeixen pitjors registres, és en la població que viu en llars afectades per la pobresa energètica. Mentre al 2009 hi havia un 5,1% de la població en llars amb pobresa energètica, al 2015 aquesta proporció ha augmentat fins al 8,7%.
 
En aquest mateix sentit, el Govern treballa perquè el pressupost del 2017 contingui recursos per tal de desenvolupar nous programes de treball social i comunitari, des de la proximitat i en col·laboració amb les entitats socials, per incidir en la formació, en el consum energètic eficient i en la detecció de situacions de pobresa energètica que avui encara no es manifesten amb els mecanismes vigents, i que afecten sobretot famílies amb fills a càrrec.
 
L’Executiu ha acordat que l’aportació de 5M € suplementaris es farà a través d’addendes al contracte programa amb els ens locals, de forma que els equips bàsics d’atenció social disposaran de més recursos en concepte d’ajuts d’urgència social per afrontar la manca de capacitat de pagament de les famílies amb infants que viuen en llars amb pobresa energética.
 
Eixos per reduir les desigualtats i el risc de pobresa
 
Per combatre la situació d’exclusió que pateixen les persones sense sostre, i que acupen l’esglaó més baix de la pobresa, el Govern ha començat a treballar amb les entitats socials per la creació de l’estratègia catalana del sensellarisme.
 
En l’àmbit de la millora de l’ocupabilitat el Govern concentrarà els seus esforços en el el col.lectiu de persones en atur de llarga durada, amb el reforç del Programa 30+ adreçat a pesones de 30 a 45 anys; els adreçats a persones més grans de 45 anys i els de Garantia Juvenil. El Govern destina a aquest eix 363 milions d’euros, el que representa 71 milions més que l’any passat.
 
Pel que fa als programes de suport a les families en risc de pobresa, el Govern inciedeix expecialment en els adreçats a infancia i joventut, atès que el risc de pobresa entre els infants de 0-15 anys se situa en els més alts en tots els grups d’etat, represnetant el 27%.
 
Finalment, i el l’àmbit de la cooperació amb entitats socials i ens locals el Govern destinarà 3 milions d’euros els proxims dos anys a subvencionar entitats perquè desenvolupin actuacions d’atenció a les families en situacio de vulnerabilitat social, especilamnet les que tenen infants a càrrec.
 
Malgrat que les xifres mostren una relativa millora general en la reducció de la pobresa, cal seguir treballant, ja que, amb dades de 2015, un 19% de la població de Catalunya està en risc de pobresa, és a dir, té uns ingressos anuals per sota de 9.677 €.
 
Una de les preocupacions del Govern rau en la persistència de les desigualtats econòmiques a Catalunya, en part per la caiguda de rendes de la població amb menor capacitat econòmica, el 10% de població catalana amb menys recursos econòmics, és avui un 20% més pobre del que ho era al 2009.
 
Actualment, la taxa de risc de pobresa a Catalunya és del 19%, uns registres elevats en el context europeu. I és que entre els 28 països membres de la UE-28, Catalunya ocuparia la dinovena posició pel que fa a risc de pobresa. Els nou països que presentarien una taxa de risc de pobresa superior serien Portugal, Itàlia, Grècia, Estònia, Bulgària, Espanya –amb un 22,1%-, Lituània, Letònia i Romania. Pel que fa a la mitjana comunitària, se situa en un 17,3%, la mateixa xifra que la mitjana de la zona euro, 1,7 punts per sota de la catalana.
 
El Conjunt del Govern ha destinat durant el 2015 un total de 1.067 M per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa
 
Amb el tancament de comptes del 2015, el conjunt del Govern ha destinat un total de 1.067 milions d’euros en les diverses línies d’acció per afavorir la inclusió social i lluitar contra la pobresa, especialment de les famílies amb infants a càrrec.
 
Més enllà de les polítiques assistencialistes d’emergència el Govern s’esforça per prioritzar polítiques que incideixin en les causes de la pobresa, com l’ocupabilitat, l’habitatge, el dret a la renda mínima o el treball social per a la inclusió que permeti apoderar les persones. En aquest sentit el 2016, malgrat tenir un pressupost prorrogat, s’ha pogut augmentar les polítiques actives d’inserció, els nous plans d’ocupació i la garantia juvenil, com també la inversió socioeducativa per a infants en situació de risc, els ajuts per al manteniment de l’habitatge, l’ampliació dels plans d’inclusió social i desenvolupament comunitari o el reforç dels serveis socials bàsics. Són polítiques i actuacions que de cara al 2017, comptant amb nou pressupost, permetran fer un salt qualitatiu en la inversió social.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined