• Els guardons premien la seva contribució en l’avenç i la millora de la sanitat
  • L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el proper dilluns, 19 de desembre
 
El Govern ha aprovat el decret que atorga les medalles i plaques Josep Trueta al mèrit sanitari 2016. Els guardonats són 13 personalitats i 7 entitats destacades de l’àmbit de la salut que, per la seva tasca i la seva trajectòria, han contribuït de manera significativa en l’avenç i la millora de la sanitat. L’acte de lliurament dels guardons tindrà lloc el proper dilluns, 19 de desembre.
 
Aquestes distincions van ser creades pel Govern de la Generalitat l’any 1997, any en què es commemorava el centenari del naixement del reconegut doctor i científic català.
 
Enguany els guardonats amb la Medalla Josep Trueta són:
 
-        Carme Borrell i Thió, metgessa especialista en medicina preventiva i salut pública i en medicina familiar i comunitària. Actualment és gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona. La seva àrea d’investigació és l’estudi dels determinants socials de la salut i lidera tres grups d’investigació sobre aquest tema i diferents projectes nacionals, estatals i internacionals.
 
-        Claudi Camps i Garcia, metge especialitzat en psiquiatria. Actualment és director de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de les comarques gironines, la qual és un referent europeu pel seu model d’atenció comunitària. Entre els anys 2004 i 2012 ha estat membre de la Comissió Permanent de Salut Mental del Departament de Salut.
 
-        Núria Cuxart i Ainaud, infermera. A més de ser la presidenta de la Fundació Infermeria i Societat, actualment ocupa el càrrec de directora de Programes del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Barcelona i és la degana del Consell de Col·legis d’Infermeres i Infermers de Catalunya. Ha destacat pels seus treballs en relació a l’estructura professional infermera.
 
-        Rafael Guayta-Escolies, metge i cirurgià, especialista en medicina preventiva i salut pública. Actualment és director de Projectes i Investigació en el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya. La seva activitat investigadora s’ha focalitzat en el disseny i avaluació de projectes encaminats a avaluar l’efectivitat de l’atenció farmacèutica a diferents àmbits.
 
-        Joan Ramon Laporte i Rosselló, metge i catedràtic en farmacologia. Actualment és consultor sènior del Servei de Farmacologia de l’Hospital Vall d’Hebron. La seva línia d’investigació principal ha estat la farmacoepidemiologia, sent-ne un dels impulsors principals de tot l’Estat. A més, s’ha erigit com un referent social en l’àmbit de la farmacologia i la farmacovigilància per la seva vocació divulgadora.
 
-        Albert Ledesma i Castelltort, metge especialista en medicina familiar i comunitària. Ha estat director del Programa Interdepartamental d’Atenció i Interacció Social i Sanitària (PIAISS) entre els anys 2014 i 2016. La seva línia de treball i investigació principal ha estat l’atenció integrada social i sanitària i l’atenció centrada en la persona.
 
-        Carme Ollé i Rodríguez, metgessa especialista en ginecologia i obstetrícia que ha desenvolupat la major part de la seva trajectòria professional al Parc Salut Mar. Ha estat pionera en la defensa dels drets en salut sexual i reproductiva de les dones, sobretot tenint cura i donant un suport especial en els casos de situacions vulnerables.
 
-        Jaume Padrós i Selma, metge especialista en medicina familiar i comunitària. Des de l’any 2014 és president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i havia estat diputat al Parlament de Catalunya entre els anys 1989 i 1995. A més, ha destacat per ser l’impulsor de programes sobre la salut dels metges i altres professionals sanitaris mitjançant la Fundació Galatea, de la qual va ser president.
 
-        Joaquim Ramis i Coris, metge especialista en pediatria. Les seves línies de recerca i de treball principals han girat a l’entorn dels problemes psicosocials de la pediatria, qüestions d’ordenació sanitària i de formació professional dels pediatres, i també aspectes de lexicografia científica en català, de la qual ha estat un gran divulgador. Autor de múltiples llibres i impulsor de publicacions mèdiques en català.
 
-        Helena Ris i Romeu, metgessa especialista en pediatria amb gran trajectòria en l’àmbit de la gestió pública del sistema sanitari. Ha estat directora general de la Corporació Sanitària Parc Taulí i actualment dirigeix la Unió Catalana d’Hospitals, associació empresarial formada per 109 entitats sanitàries i socials que aglutinen més de 380 centres.
 
-        Rosa Suñol i Sala, metgessa i cirurgiana, especialista en medicina interna i en pneumologia. Des de l’any 1989 és directora de l’Institut Universitari Avedis Donabedian de la Universitat Autònoma de Barcelona. La seva principal línia de recerca ha girat en torn de les àrees relacionades amb la qualitat de les organitzacions sanitàries i l’atenció centrada en la persona. Actualment, és coordinadora d’un projecte europeu multicèntric en aquests àmbits.
 
-        Josep Tabernero i Caturla, metge especialista en oncologia mèdica. Actualment és director de la Xarxa Oncològica de Catalunya i cap del Servei d’Oncologia Mèdica de l’Hospital Vall d’Hebron. També dirigeix el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia i és responsable de la Unitat d’Investigació de Teràpia Molecular del Càncer a l’Hospital Vall d’Hebron, a més de formar part del comitè editorial de vàries publicacions mèdiques de referència.
 
-        Miquel Vilardell i Tarrés, metge i catedràtic de medicina interna. Ha col·laborat amb l’Administració com a assessor en matèria de planificació, ordenació professional i sostenibilitat del sistema sanitari. Ha desenvolupat la seva carrera professional íntegrament a l’Hospital Vall d’Hebron, on ha estat cap del Servei de Medicina Interna fins a aquest any 2016 i és un dels principals referents d’aquesta especialitat a nivell estatal.
 
D'altra banda, el Govern atorga la Placa Josep Trueta a:
 
-        Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC). És una societat científica que des de l’any 1996 vetlla per promoure el desenvolupament professional i fomentar la recerca en l’àmbit de les cures infermeres.
 
-        Creu Roja Catalunya. Present a Catalunya des de l’any 1872, cada any atén a més de 830.000 persones, 270.000 de les quals en programes socials. L’any 2015 va signar un conveni amb el Departament de Salut per garantir la cobertura sanitària pública a persones amb elevada vulnerabilitat social.
 
-        Hospital Sant Joan de Déu. Des del 1867 és un hospital dedicat a l’atenció integral de les dones, els nens i els adolescents i en l’actualitat és un dels centres pediàtrics d’alta especialització més importants d’Europa.
 
-        Hospital Universitari Arnau de Vilanova. Va ser inaugurat l’any 1956 i és el centre de referència per a malalts aguts de les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran.
 
-        Hospital Universitari Doctor Josep Trueta. Va ser inaugurat l’any 1956. Ofereix assistència especialitzada a gairebé 800.000 persones i és l’hospital bàsic per a set àrees bàsiques de salut de les comarques gironines.
 
-        Laboratori de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Va ser fundat per l’Ajuntament de Barcelona l’any 1886. És una institució que ha fet aportacions rellevants en la història de les ciències de la salut i de la salut pública a Catalunya i al conjunt de l’Estat.
 
-        Pediatria dels Pirineus. És una societat de professionals que té l’objectiu i l’encàrrec de garantir una atenció pediàtrica de capçalera a les diferents àrees bàsiques de salut de l’Alt Urgell i l’assistència hospitalària a la Fundació Sant Hospital, hospital de referència del territori.