Acord amb Colòmbia

El Govern aprova la signatura d'un conveni de col·laboració amb el Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia

El Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018 estableix entre els seus objectius específics la promoció dels drets de les víctimes

query_builder   20 desembre 2016 13:57

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la signatura d'un conveni de col·laboració amb el Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia

El Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018 estableix entre els seus objectius específics la promoció dels drets de les víctimes


 
·       El Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018 estableix entre els seus objectius específics la promoció dels drets de les víctimes
 
El Govern ha aprovat autoritzar l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) a signar un conveni de col·laboració amb el Centre Nacional de Memòria Històrica (CNMH) de Colòmbia i l’associació Opción Legal per enfortir les iniciatives de recuperació de la memòria al país sud-americà amb un projecte que posa èmfasi en la participació de les víctimes i el conjunt de la societat civil, incloent-hi la diàspora colombiana.
 
El conveni preveu una aportació del Govern català de 150.000 euros per al projecte “Enfortiment a la participació de les víctimes, agenda exili i iniciatives de memòria amb enfocament ètnic i de gènere” del CNMH. L’associació Opción Legal serà l’entitat encarregada de portar a terme el projecte. Es tracta d’una associació sense ànim de lucre que compta amb una llarga trajectòria en la defensa, promoció i protecció dels drets humans a Colòmbia.
 
El projecte se centra en tres línies principals de treball que s’executaran entre el març del 2017 i el març del 2018: víctimes, exili, i iniciatives de la societat civil. Totes elles amb un enfocament de gènere i tenint en compte la diversitat ètnica del país.
 
En primer lloc, la línia de participació de víctimes pretén promoure i garantir el dret a la participació de les víctimes i les organitzacions de víctimes del territori colombià i avançar així en la consolidació del treball del Centre Nacional de Memòria Històrica de Colòmbia.
 
La segona línia d’acció se centra en una ruta de treball participatiu amb víctimes del conflicte de Colòmbia a l’exterior, anomenada Agenda Exili.
 
Finalment, la línia anomenada “Iniciatives de Memòria Històrica” fa referència als treballs, accions, processos i pràctiques impulsades per la societat colombiana de manera autònoma per explicar la seva experiència i patiment.
 
Compromís amb la pau i la memòria històrica de Colòmbia
 
El Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018 estableix entre els seus objectius específics la promoció dels drets de les víctimes. Entre els quals s’inclou la rehabilitació humanitària, la reconstrucció del teixit psicosocial i les accions relacionades amb la justícia transicional (veritat, justícia, reparació i memòria històrica).
 
El compromís històric del Govern de Catalunya amb el procés de construcció de pau de Colòmbia i el moment històric que viu el país en la superació definitiva de la guerra expliquen el suport de Catalunya a aquest projecte.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined