El Govern ha acordat declarar la Festa dels Reis d’Igualada com a festa patrimonial d’interès nacional. La Festa dels Reis és una celebració emmarcada dins les celebracions nadalenques i, a Igualada, pren una gran rellevància pels seus elements propis, per l’antiguitat i per la gran participació i mobilització ciutadana.
 
La Cavalcada dels Reis d’Igualada és una de les més antigues de Catalunya, ja que es remunta al 1899. Cal destacar la seva continuïtat al llarg dels anys, tot i algunes interrupcions puntuals per motius diversos. La Festa dels Reis, organitzada per la Comissió Cavalcada dels Reis d’Igualada i l’Ajuntament d’Igualada, és una festa plenament consolidada i fortament arrelada, una festa oberta a tothom. El voluntariat i la solidaritat són dos dels aspectes més importants de la festa. Actualment, i com també s’ha fet al llarg de la seva història, entitats i la mateixa Comissió treballen per poder fer possible que tots els infants tinguin regals.
 
Els actes de la Festa dels Reis d’Igualada s’inicien el dia 28 de desembre, amb l’arribada del patge Faruk a la ciutat i l’organització d’un espectacle amb infants i les seves famílies. El patge porta dos llibres, un de blanc i un de negre, on, durant els dies que falten per a la nit de Reis, registrarà els infants segons el seu comportament. A partir del dia 29 de desembre, es fan diverses audicions radiofòniques diàries, durant les quals el patge Faruk es dirigeix de manera individualitzada als infants. El dia 1 de gener, al Teatre Municipal l’Ateneu Igualadí, els més petits de la ciutat lliuren al patge la carta als Reis, amb un model que cada any edita la Comissió Cavalcada dels Reis d’Igualada. El dia 5 de gener, a les sis de la tarda, se celebra la cavalcada. El lloc de sortida és l’antic hospital d’Igualada i avança pels carrers que formen l’eix longitudinal de la ciutat. Els patges reparteixen els paquets pels domicilis del recorregut, pujant pels balcons i finestres,. Quan finalitza la cavalcada es reparteixen els altres paquets per la resta de la ciutat. Hi participen aproximadament 1.500 voluntaris, dels quals més de 800 són patges, i es reparteixen a l’entorn dels 2.000 paquets.