Model

El Govern aprova la signatura d'un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per al trasllat de la Model i la construcció d'habitatge social a Trinitat Vella

Es tracta d'un pas definitiu per a la reordenació del sistema penitenciari a Barcelona i per donar resposta a una llarga reivindicació veïnal

query_builder   10 gener 2017 14:23

event_note Nota de premsa

El Govern aprova la signatura d'un conveni amb l'Ajuntament de Barcelona per al trasllat de la Model i la construcció d'habitatge social a Trinitat Vella

Es tracta d'un pas definitiu per a la reordenació del sistema penitenciari a Barcelona i per donar resposta a una llarga reivindicació veïnal

  • La Generalitat vendrà per 5,5 milions a l’Ajuntament part del terreny del Centre Obert 2 de Trinitat Vella perquè pugui iniciar-hi la construcció de 265 habitatges socials
El Govern ha donat el seu vistiplau a la signatura d’un conveni entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per desencallar el trasllat del Centre Penitenciari d’Homes de Barcelona, popularment conegut com la Model i situat al carrer d’Entença, a l’Esquerra de l’Eixample. Es tracta d’un pas definitiu per a la reordenació del sistema penitenciari a Barcelona i per donar resposta a una llarga reivindicació veïnal de recuperar per a l’ús ciutadà dos espais necessaris per al desenvolupament de nous equipaments municipals i l’augment del parc d’habitatges públics.
 
Tal com estableix el document acordat, l’Ajuntament cedirà la propietat de dos solars a la Zona Franca perquè el Departament de Justícia de la Generalitat es faci càrrec de la construcció de dos nous centres penitenciaris, un de règim obert i un altre de règim ordinari. Aquests dos nous centres permetran el trasllat del centre de preventius de la Model i el de règim obert de la Trinitat Vella.
 
El pacte també inclou que l’Ajuntament comprarà el solar del Centre Obert 2 ubicat al carrer del Pare Manjón, a la Trinitat Vella, per construir-hi 265 nous habitatges socials, 110 dels quals destinats a reallotjaments. D’aquesta manera, les dues administracions s’impliquen conjuntament en la millora de la qualitat de vida als barris i en la dignificació de les instal·lacions dels serveis penitenciaris a Barcelona.
 
26.500 m2 per a dos nous centres penitenciaris a la Zona Franca
 
L’Ajuntament cedirà a la Generalitat gratuïtament la propietat de dos solars situats a la Zona Franca que sumen 26.500 m2. El Departament de Justícia disposarà d’aquests terrenys per a la construcció de dos nous equipaments penitenciaris. A més, l’Ajuntament tramitarà una Modificació del Pla General Metropolità per tal d’adequar urbanísticament els solars i permetre que s’hi puguin desenvolupar els nous centres.
 
Al solar més petit, de 6.500 m2, s’hi ubicarà un Centre Obert amb una superfície construïda de 13.000 m2. Les instal·lacions tindran capacitat per a 800 persones i reuniran els interns en tercer grau que avui estan distribuïts en tres edificis: la Model (Centre Obert 1), Trinitat (Centre Obert 2) i Wad-Ras (Centre Obert 3). El nou centre obert tindrà un cost estimat de 35 milions.
 
A l’altre solar, de 20.000 m2, el conveni hi preveu la construcció del segon centre penitenciari. Aquesta nova presó podria tenir una superfície construïda de 55.000 m2 i un cost aproximat de 75 milions d’euros.
 
Parc d’habitatge social a Trinitat Vella
 
Actualment, la propietat del solar on hi ha el Centre Obert 2 de Trinitat Vella i del seu entorn és compartida entre la Generalitat i l’Ajuntament. Per fer possible la construcció dels 265 nous habitatges socials al barri, la Generalitat vendrà les seves dues terceres parts del terreny a Barcelona, en el moment que l’Ajuntament transmeti la propietat dels solars destinats a la construcció dels equipaments penitenciaris.
 
D’aquesta manera, la ciutat disposarà d’un total de 22.000 m2. El Departament de Justícia hi podrà mantenir el Centre Obert 2 de Barcelona, fins a la finalització de la construcció de l’equipament penitenciari a la Zona Franca.
 
Un calendari que compromet les dues administracions
 
Amb un termini màxim d’un mes des de la signatura d’aquest conveni, l’Ajuntament de Barcelona iniciarà la reparcel·lació del solar del Centre Obert 2, per tal que la Generalitat pugui atorgar una opció de compra sobre les finques resultants que són de la seva propietat, condicionada que en data de 31 de desembre del 2017  el consistori barceloní hagi cedit la propietat dels solars de la Zona Franca, una vegada requalificats per a usos penitenciaris. 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined