Bo social

El Govern rep la proposta catalana per reformar el bo social en l'àmbit de l'energia

query_builder   7 febrer 2017 15:29

event_note Nota de premsa

El Govern rep la proposta catalana per reformar el bo social en l'àmbit de l'energia


 
·       El document estableix descomptes d’entre el 25% i el 100% en els rebuts dels subministraments energètics en funció de la renda, de la composició de les unitats familiars i de la zona climàtica de l’habitatge
 
·       La proposta contempla que les empreses subministradores assumeixin un 50% del cost total de les bonificacions
 
El Govern ha rebut avui la proposta catalana de bo social en l’àmbit de l’energia, que havia encarregat a un grup de treball el passat desembre per tal d’ampliar la lluita contra la pobresa energètica. El document proposa un seguit de descomptes que van des del 25% fins al 100% de la factura en funció de la renda, dels membres de la unitat familiar i de la zona climàtica de l’habitatge, i es farà arribar a l’Estat perquè modifiqui el seu bo social, que actualment beneficia persones que no necessàriament estan en situació de vulnerabilitat.
 
La proposta parteix de la necessitat que existeixi un bo social elèctric i un bo social del gas, i adverteix de la conveniència que l’Estat desenvolupi també un bo social sobre la bombona de gas butà. La bonificació sobre la factura s’establirà en intervals, que es calcularan en funció dels ingressos (amb un màxim de 2,5 vegades l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya) i d’aplicar un factor corrector en funció del nombre de membres de la unitat familiar i de la zona climàtica on s’ubiqui l’habitatge. Així, per exemple, les persones o unitats familiars amb rendes inferiors o iguals a l’IRSC hauran de gaudir el 100% de descompte.
 
Els beneficiaris del bo social seran aquelles famílies que, a més de no superar els ingressos mencionats, acreditin que el contracte de subministrament està vinculat al seu habitatge habitual i que tinguin contractada la tarifa Preu Voluntari del Petit Consumidor (PVPC) i una potència igual o inferior a 6,9 kW, en el cas del subministrament elèctric, o que tinguin contractada la tarifa d’últim recurs TUR1 i un consum anual igual o inferior a 5.000 kWh, en el cas del gas natural. En cas de trobar-se en el mercat lliure, els beneficiaris haurien d’acceptar passar a aquestes tarifes regulades.
 
La proposta també contempla que els descomptes s’apliquin sobre tota la factura, llevat de l’IVA, i fixa que l’IVA aplicable hauria de ser el supereduït, que és del 4% el cost del bo social. El finançament del bo anirà a càrrec del sistema elèctric i gasista, i un 50% del seu import haurà de ser assumit per les empreses subministradores, sense que ho puguin repercutir en el sistema.
 
El grup de treball ha comptat amb dos representants del Departament d’Empresa i Coneixement, dos representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, dos representants de les entitats de la Taula d’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica, un representant de l’Associació Catalana de Municipis, un representant de la Federació de Municipis de Catalunya i un representant del Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya. També hi han participat, a petició pròpia, l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona.
 
La mesura està en línia amb les polítiques per avançar cap a un nou model energètic sostenible, democràtic, distribuïble i equitatiu. En aquest sentit, i per tal d’aconseguir l’ampli suport polític i social que requereix aquest procés, el Govern està treballant en l’assoliment del Pacte Nacional per a la Transició Energètica.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined