presons

El Govern compromet prop de 32 M€ fins al 2021 per al trasllat del centre obert de la Trinitat a la Zona Franca

També obrirà el 2025 a la Zona Franca una altra presó per a dones que substituirà Wad-Ras i tindrà un espai per a preventius

query_builder   14 febrer 2017 16:32

event_note Nota de premsa

El Govern compromet prop de 32 M€ fins al 2021 per al trasllat del centre obert de la Trinitat a la Zona Franca

També obrirà el 2025 a la Zona Franca una altra presó per a dones que substituirà Wad-Ras i tindrà un espai per a preventius

·         També obrirà el 2025 a la Zona Franca una altra presó per a dones que substituirà Wad-Ras i tindrà un espai per a preventius
El Govern ha donat llum verd al finançament per al nou centre obert de la Zona Franca. En concret, l’Executiu ha aprovat que hi destinarà 31,8 milions d’euros. Es tracta d’un equipament que obrirà les portes el 2021 i que és indispensable per al tancament del centre obert de la Trinitat Vella, situat al districte de Sant Andreu de Barcelona. L’acord d’aquest dimarts n’assegura l’execució, perquè determina ara el pressupost que el Govern hi destinarà durant els propers cinc anys.
 
Les obres a la Zona Franca començaran el 2018
 
El Departament de Justícia ja disposa d’un pla funcional per al nou centre obert. Per tant, en podrà licitar el projecte i la direcció d’obres aquesta primavera. Això permetrà que la construcció d’aquestes instal·lacions comenci a finals del 2018. El centre obert de la Zona Franca tindrà capacitat per a 800 persones i acollirà els interns en tercer grau que avui estan distribuïts entre la Model (Centre Obert 1), la Trinitat (Centre Obert 2) i Wad-Ras (Centre Obert 3), que són els tres equipaments situats a Barcelona. L’edifici tindrà una superfície construïda de 13.000 metres quadrats i ocuparà un solar de 6.500 metres quadrats.
D’acord amb el conveni signat entre la Generalitat i l’Ajuntament, quan la presó de la Trinitat hagi tancat definitivament, Barcelona enderrocarà l’edifici i aprofitarà l’espai per a la construcció d’una promoció d’habitatge social. 
 
Barcelona tindrà un nou centre per a dones i preventius de la ciutat el 2025
 
El mateix conveni estableix la cessió d’un altre solar de 20.000 metres quadrats, també situat a la Zona Franca de Barcelona. Justícia utilitzarà aquest terreny per fer un nou pas endavant en la renovació dels equipaments penitenciaris de Catalunya. El Departament ha fixat el 2025 com la data de finalització de les obres d’un nou centre, dissenyat amb visió de gènere, per acollir-hi tant les dones penades, que actualment compleixen condemna a Wad-Ras, com els seus fills de fins a tres anys. La construcció de l’edifici farà possible el tancament d’unes instal·lacions que funcionen des de 1915.
 
Les instal·lacions també tindran capacitat per acollir els preventius de l’àrea del Barcelonès, que són al voltant de 300 i representen només el 40% de tots els que avui ocupen les cel·les de la Model. Aquests interns seran traslladats a un espai especialment previst per fer aquesta funció.
El nou centre penitenciari per a dones i preventius suposarà una inversió estimada en 75 milions d’euros. Tindrà capacitat per a 700 persones i una superfície construïda de 55.000 metres quadrats. L’Executiu n’encarregarà el pla funcional abans d’aquest estiu i convocarà un concurs d’idees per recollir les millors propostes d’entre els equips d’arquitectes que hi participin. A partir d’aquí, l’equip guanyador desenvoluparà el projecte amb la previsió d’iniciar les obres durant l’any 2021.
 
Compliment d’un mandat parlamentari
 
L’acord de Govern i la previsió del Departament de Justícia en matèria de serveis penitenciaris a Barcelona arriba cinc dies després que el Parlament instés gairebé unànimement l’Executiu a «iniciar els tràmits per construir un centre obert a la Zona Franca» i a «aprovar de manera immediata un pla d’inversió pluriennal que en garanteixi la construcció». En la mateixa moció, la cambra catalana també demana que el Departament de Justícia treballi per fer realitat un altre equipament penitenciari a la Zona Franca, «tenint en compte la necessitat d’un nou centre per a dones i preventius».
 
26 M€ per al Pla de xoc dels equipaments penitenciaris de Catalunya 2017-2020
 
Per completar la posada a punt de les instal·lacions, Justícia ha preparat un Pla de xoc dels equipaments penitenciaris de Catalunya 2017-2020, que preveu inversions per valor de 26 milions d’euros en millores a Quatre Camins (la Roca del Vallès, 1989), Ponent (Lleida, 1984), Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires, 1991) i Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires, 2007).
 
A més d’aquestes actuacions de manteniment i millora, el Govern iniciarà la construcció d’un nou centre obert a la ciutat de Tarragona durant l’any 2018, que ja disposa d’un finançament pluriennal aprovat per l’Executiu el 4 d’octubre de 2016. Aquest edifici substituirà les actuals funcions de l’antiga presó del centre de Tarragona. Les obres costaran 9,6 milions d’euros i l’edifici entrarà en funcionament a finals del 2019. 
 
Adeu als quatre centres més antics de tot Catalunya
 
El de Wad-Ras és un edifici amb 102 anys d’història que s’ha adaptat per fer les funcions de centre de menors, presó de dones i centre obert, però que va ser inicialment dissenyat com a escola-reformatori. La presó de la Trinitat té prop de 55 anys, i també s’ha adaptat a diversos usos: primer, per a dones i, després, per a joves i centre obert. L’antiga presó de Tarragona data de 1950. La Model, per la seva banda, es va inaugurar el 1904 i acumula ja 113 anys en funcionament. La culminació dels objectius del Govern deixarà enrere quatre equipaments que no reuneixen les condicions exigibles als serveis penitenciaris de Catalunya.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined