La Model

El Govern aprova l'acord amb els sindicats per al tancament de la Model

El pacte l'han subscrit CSIF, CATAC i CCOO, que representen el 70% dels treballadors

query_builder   28 març 2017 14:57

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'acord amb els sindicats per al tancament de la Model

El pacte l'han subscrit CSIF, CATAC i CCOO, que representen el 70% dels treballadors

  • Justícia mantindrà els llocs de treball de tots els centres penitenciaris
  • La presó de Mas d’Enric, al 37% d’ocupació, obrirà quatre mòduls per estrenar
El Govern aprova l’acord amb els sindicats per al tancament de la Model

 
El Govern ha aprovat les condicions dels trasllats dels professionals de la Model, pactades entre els representants sindicals i el Departament de Justícia i recollides en un document de 17 punts. L’acord l’han subscrit els sindicats CSIF, CATAC i CCOO, que sumen el 68 % dels representants dels treballadors, i l’ha ratificat la Mesa sectorial de negociació del personal d’administració i tècnic de la Generalitat.
 
Tots els professionals es reubicaran en instal·lacions de l’Àrea Metropolitana
 
El Departament de Justícia garanteix la continuïtat de tots els llocs de treball de funcionaris interins, tant de la Model com de la resta de centres penitenciaris de Catalunya. Tot el personal funcionari amb destinació definitiva a la Model es reubicarà en els quatre centres penitenciaris de la Generalitat que estan situats a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que són Brians 1 i Brians 2 (Sant Esteve Sesrovires, Baix Llobregat) i Quatre Camins i Joves (la Roca del Vallès, Vallès Oriental). L’assignació dels nous llocs de treball es farà d’acord amb els criteris d’antiguitat, experiència, formació i capacitat.
 
Els funcionaris de més de 62 anys es quedaran en centres de Barcelona
 
Els funcionaris de més de 62 anys amb destinació definitiva a la Model mantindran el lloc de treball en els dos centres penitenciaris que continuaran a la ciutat de Barcelona, que són el Centre Obert de Trinitat Vella i la presó de Wad-Ras. El Govern i els representants sindicals també han acordat que els professionals amb destinació definitiva a la Model mantinguin les condicions de treball actuals, com els horaris, els permisos i les vacances. A més, els que s’hagin de traslladar a un centre de fora de la ciutat percebran un pagament de 282 euros en concepte de compensació.
 
Una comissió formada per representants del Departament de Justícia i dels sindicats estudiarà la millora dels mitjans de transport per als treballadors amb domicili a Barcelona que, a partir del tancament de la Model, es desplacin fins a la resta de centres penitenciaris de l’Àrea Metropolitana.
 
La negociació amb els sindicats, l’ha avalat el 72 % de la plantilla de la Model, que va votar a favor del diàleg amb el Departament de Justícia per pactar les condicions del tancament del Centre penitenciari de l’Esquerra de l’Eixample.
 
Ordre de tancament
 
L’aprovació de les condicions dels trasllats dels treballadors de la Model ha tingut lloc després que el conseller de Justícia, Carles Mundó, signés l’Ordre de tancament del Centre penitenciari. L’Ordre del conseller estableix que el Centre tanca oficialment després de 113 anys d’història, malgrat que n’autoritza el funcionament fins a la reubicació de tots els interns. La Model es va inaugurar el 1904 i és la presó més antiga de Catalunya.
 
La presó quedarà buida abans de l’estiu
 
La Model quedarà buida abans de l’estiu i Justícia n’entregarà les claus a l’Ajuntament de Barcelona a finals d’any. El procés de tancament avança segons el calendari previst. El dia 6 de març la presó va ingressar els últims quatre interns. Des de llavors, Brians 1 (Sant Esteve Sesrovires) és el nou centre per a persones en presó preventiva de tota la demarcació de Barcelona. El 20 d’abril tots els interns en tercer grau del centre obert ubicat a les instal·lacions de la Model es traslladaran fins al Centre Obert de Trinitat Vella. A principis de maig, els últims presos de la Model es reubicaran en altres centres, fonamentalment a Brians 1.
 
3.450 places lliures
 
La Model és una presó obsoleta, amb unes instal·lacions que no es corresponen amb les necessitats actuals d’un centre penitenciari modern. A més, el Centre acumula dèficits estructurals i de seguretat que requeririen una inversió d’almenys 25 milions d’euros per evitar riscos imminents. La Generalitat disposa de 3.450 places desocupades. Avui, el conjunt del sistema penitenciari només funciona al 67,4 % de la seva capacitat. Després del tancament de la Model, l’ocupació dels centres se situarà al 72,9 %. Llavors, les presons catalanes encara disposaran de 2.650 places lliures, que és l’equivalent a la suma de la capacitat de Lledoners (Sant Joan de Vilatorrada), Joves (la Roca del Vallès) i Puig de les Basses (Figueres).
 
Obertura completa de Mas d’Enric, un centre nou i infrautilitzat
 
En paral·lel al procés de tancament de la Model, Justícia completa l’obertura de Mas d’Enric (Tarragonès). Es tracta d’una presó inaugurada ara fa 16 mesos i que encara està infrautilitzada. El Centre ja ha rebut els primers reforços per a la plantilla i, la setmana vinent, hi ingressaran els primers interns provinents de Brians 1, Brians 2 i Ponent. Mas d’Enric està al 37 % d’ocupació i acull 380 persones privades de llibertat. Està previst que, després de l’estiu, la població d’aquest Centre se situï a l’entorn dels 800 presos, encara lluny dels 1.022 llits de capacitat. Per a l’arribada progressiva de nous interns, el Centre estrenarà quatre dels seus nou mòduls, que encara són nous de trinca.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined