- Vol ser un marc estable i consensuat del qual es derivin polítiques públiques, legislació, finançament i plans estratègics concrets
- Es crearà l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan col·legiat integrat per totes les administracions i representants de la societat civil per assessorar el Govern
El Consell Executiu ha aprovat avui iniciar l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya per orientar el desenvolupament sostenible de les ciutats seguint els criteris marcats per l’ONU durant la conferència Hàbitat III, que va tenir lloc a Quito (Equador). En aquesta conferència es va aprovar la denominada Nova Agenda Urbana (NAU), que vol ser un marc universal que guiï el desenvolupament de les ciutats les properes dècades.
La Nova Agenda Urbana constata la gran capacitat transformadora del procés d’urbanització a nivell global; un procés, a més, irreversible atès que es preveu que la població urbana mundial es dupliqui l’any 2050. En aquest sentit, es posa en relleu que les poblacions, les activitats econòmiques, les interaccions entre societat i cultura, així com les repercussions ambientals i humanitàries es concentren cada cop més en les ciutats.
Reptes globals
Aquesta circumstància planteja nombrosos problemes de sostenibilitat en matèria d’habitatge, infraestructura, serveis bàsics, seguretat alimentària, salut, educació, treballs decents, seguretat i recursos naturals, entre d’altres, que la NAU vol abordar. El Govern es va adherir a la NAU i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, va anunciar el desplegament d’una agenda urbana catalana que transposés i concretés aquestes directrius per a Catalunya.
Alguns dels principis que propugna la NAU són la defensa d’un model urbanístic sostenible, la cohesió social i territorial, la lluita i la resiliència contra el canvi climàtic, un nou model productiu i energètic i més instruments de finançament per a les administracions. En el cas de Catalunya, tot i que s’ha treballat en aquesta direcció, encara té reptes per endavant, que el Govern vol afrontar elaborant una agenda urbana amb visió estratègica, de la qual s’hauran de derivar polítiques públiques, plans estratègics concrets, legislació i el finançament necessari. Cal dir, però, que molts dels principis que recull la NAU es corresponen amb els eixos temàtics que abordarà la nova llei de territori, que el Departament començarà a tramitar en els propers dies.
Procés consensuat, estratègic i vinculant
Atès que l’Agenda Urbana vol ser un marc estable que guiï el desenvolupament urbà els propers anys, la seva redacció es concep amb un enfocament pluridisciplinar, que no pot partir només d’un departament del Govern. Per garantir el seu èxit, el Govern aposta per un procés d’elaboració basat en un ampli consens, estratègic en les seves conclusions i vinculant per a totes les administracions.
És per això que el Consell Executiu ha aprovat la creació de l’Assemblea Urbana de Catalunya, un òrgan consultiu, adscrit al Departament de Territori i Sostenibilitat, que l’assessorarà en la redacció de l’Agenda mitjançant el desplegament dels àmbits temàtics que proposi la Direcció General d’Ordenació del Territori i Urbanisme.
L’Assemblea estarà integrada per representants de tots els departaments de la Generalitat, dels ajuntaments, diputacions i entitats municipalistes, així com per membres del teixit associatiu ciutadà i del sector productiu. Per desenvolupar la tasca encomanada, l’Assemblea constituirà els grups de treball temàtics adients per analitzar i concretar els objectius que hagi de recollir l’Agenda Urbana. Els eixos de treball seran prosperitat econòmica, cohesió social i benestar, construcció de ciutat, petjada ecològica i administració i govern.