El Govern ha aprovat aquesta tarda els nomenaments dels primers delegats a Ginebra, Polònia i Països Bàltics, i als Països Nòrdics. El fins ara director general d’Afers Multilaterals i Europeus del Departament d’Afers Exteriors, Manuel Manonelles, ha estat nomenat delegat del Govern a Ginebra; Francesca Guardiola, delegada als Països Nòrdics; i Ewa Adela Cylwik, delegada a Polònia i als Països Bàltics.
Des del 2012 ha estat assessora legal en diverses organitzacions internacionals, la majoria de les quals vinculades al món de l’esport i els drets humans. És membre de la xarxa de coneixement de la radicalització (RAN), que forma part de la Comissió Europea i reuneix professionals de tot Europa que treballen en la prevenció de la radicalització.
La delegació a Ginebra impulsarà les relacions multilaterals a la ciutat que acull més organismes internacionals del món. La delegació als Països Nòrdics s’ubicarà a Copenhagen (Dinamarca) amb l’objectiu de continuar les relacions bilaterals amb Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia. Per últim, la delegació a Polònia s’obrirà a Varsòvia, i tindrà també funcions de prospecció als Països Bàltics: Estònia, Letònia i Lituània.
Els tres nomenaments aprovats avui amplien la xarxa del Govern a l’exterior que ara comptarà amb onze delegacions: Unió Europea, Regne Unit i Irlanda, França, Alemanya; Estats Units, Canadà i Mèxic, Àustria, Itàlia, Portugal, Ginebra, Polònia i Països Bàltics, i Països Nòrdics.
Manuel Manonelles i Tarragó – Delegat del Govern a Ginebra
Nascut a Sabadell (Vallès Occidental) l’any 1975. És llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i té el Màster Europeu en Drets Humans i Democratització per l’European Inter-University Centre for Human Rights. Des del 2013 és professor associat del Grau de Relacions Internacionals de la Universitat Ramon Llull.
Del juny del 2014 i fins avui ha estat director General d’Afers Multilaterals i Europeus al Departament d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència. Entre els anys 2009 i 2012 va ser membre del Consell Directiu del Centre d’Excel·lència Jean Monnet sobre “Human Rights, Intercultural Dialogue and Multi-level Governance”, amb seu a la Universitat de Pàdua (Itàlia). També ha estat director del Fòrum Mundial de Xarxes de la Societat Civil, conegut amb el nom de Fòrum Ubuntu, entre els anys 2009 i 2014.
Des de l’any 2005 i fins el 2014 va ser director de l’oficina de la Fundació Cultura de Pau a Barcelona. Ha col·laborat activament amb Nacions Unides: durant els anys 2005 i 2006 va ser assessor especial del Co-President del Grup d’Alt Nivell de Nacions Unides per l’Aliança de Civilitzacions i entre els anys 1999 i 2000 va ser coordinador del Grup de Cultura del Fòrum del Mil·lenni de Nacions Unides.
També ha estat supervisor i observador electoral internacional per a l’Organització per la Seguretat i la Cooperació a Europa (OSCE) i la Unió Europea en diversos països, com per exemple la Federació Russa, Bielorússia, Macedònia, Ucraïna i Bòsnia-Hercegovina.
Francesca Guardiola i Sala, delegada del Govern als Països Nòrdics (Copenhaguen)
Nascuda a Santpedor (Bages) l’any 1963. És llicenciada en Filologia i Literatura catalana per la Universitat de Barcelona i té un Màster en Gestió cultural també per la Universitat de Barcelona, amb stage de formació complementària a la City University de Londres, on va acabar els seus estudis. Part d’aquest mestratge el completa un programa a Berlín i Groningen. També va obtenir un Postgrau en Arts Teatrals a The Arts Educational Schools, el 1998 a Londres.
Té més de 30 anys d’experiència a l’administració pública i durant els darrers 11 anys s’ha especialitzat professionalment en Relacions Internacionals, tant al Parlament com al Govern de Catalunya, des d’un punt de vista institucional i també de projecció econòmica.
Aquest darrer any 2016 ha estat directora de Relacions Institucionals a l’Agència de la Competitivitat de Catalunya (ACC1Ó). El 2015 va ser nomenada directora general de Relacions Exteriors a la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, i fins el 2011 havia estat subdirectora de la mateixa direcció general.
Ha participat i ha estat membre del Consell d’Administració d’ACC1Ó, en representació de la Secretaria d’Afers Exteriors i de la Unió Europea, durant els anys 2013 fins al 2015. Entre els anys 2006 i 2011 va ser cap de Relacions Institucionals del Parlament de Catalunya.
Ewa Adela Cylwik, delegada del Govern a Polònia i Països Bàltics
Nascuda a Varsòvia (Polònia) l’any 1984. És llicenciada en Dret per la Universitat de Varsòvia i té un màster amb doble especialització: Dret Constitucional i Drets Humans, i també en Dret Esportiu.
Durant els últims cinc anys ha estat advocada i consultora independent de governs i clubs de futbol d’arreu del món en termes legals i de responsabilitat corporativa o institucional. També ha treballat a l’associació polonesa Nigdy Wiecej en el desenvolupament de projectes contra la discriminació dins les comunitats esportives, i a la Fundació Warszawski Sport amb l’objectiu de crear una estrategia per a la creació d’entitats més sostenibles i amb més responsabilitat social.
Entre els anys 2012 i 2015 va ser representant de la Football Against Racism in Europe (FARE) a la UEFA, entitat per la qual va elaborar recomanacions i informes legals. També ha participat en el disseny de la campanya internacional de la UEFA EURO 2012 per a la promoció de la diversitat en l’esport.
A més de polonès, parla català, castellà, anglès, rus i alemany.