·         El Pla anual aposta per una cooperació de país coordinada, amb més presència a les xarxes internacionals i amb un discurs propi que permet posicionar Catalunya als debats globals i al món
 
·         Es prioritza, d’acord amb el Pla Director 2015-2018, l’enfocament estratègic de gènere basat en drets humans, així com el foment de la pau i la seguretat humana
El Consell Executiu ha aprovat el Pla anual de cooperació al desenvolupament 2017 amb una dotació pressupostària de 30,2 milions d’euros, un punt d’inflexió respecte dels darrers anys en l’Ajut Oficial al Desenvolupament (AOD) i que representa un 64% més que el 2016. L’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) dobla el pressupost de l’any passat i gestionarà 17,9 milions d’euros, mentre que els 12,3 milions restants corresponen a les actuacions d’AOD que el Govern duu a terme a través d’actuacions de tots els departaments. L’increment del pressupost permet al Govern complir amb el compromís de donar suport al sector i millorar els instruments per enfortir coordinadores, entitats, ONG i societat civil, així com moviments socials.
 
El Pla incorpora la millora continuada de les pròpies capacitats amb l’impuls de les línies estratègiques del Pla director de cooperació al desenvolupament 2015-2018, tot prioritzant l’enfocament de gènere i basat en drets humans, el foment de la pau i la seguretat humana, així com la contribució a l’elaboració del Pla Nacional dels Objectius de Desenvolupament Sostenible. Estableix també diferents convocatòries de subvencions, entre les quals destaca la de programes pluriennals que millora l’impacte de les actuacions de cooperació i la seva eficàcia. Alhora facilita la participació de les entitats en els debats globals per promoure la seva projecció internacional.
 
Donat que la política pública de cooperació s’integra en l’acció exterior de Catalunya,  el Govern aposta per millorar la coherència i la coordinació interdepartamental; establir aliances i acords amb altres països i socis; i promoure un rol actiu de Catalunya com a actor internacional amb experteses i discurs propi, més enllà del paper de donant. 
 
 
 
Àmbits geogràfics i sectors
 
Pel que fa als àmbits geogràfics, les prioritats d’enguany s’alineen al context global i se centren en Colòmbia, el Marroc, Moçambic, el Senegal, l’Amèrica Central, i la Mediterrània, especialment al Líban, així com la resta de països directament afectats per la crisi humanitària provocada per la guerra de Síria. Per sectors, es promou els àmbits amb més expertesa de la cooperació catalana: cultura de pau i seguretat humana, processos de democratització i governança, memòria històrica, salut, planificació urbana, i defensa dels drets humans individuals i col·lectius.
 
El Pla anual 2017 pretén, doncs, continuar bastint els fonaments d’una nova política pública de cooperació. Una política plenament integrada en l’acció exterior de Catalunya; que intenta donar respostes a unes necessitats en un context global complex; promotora d’aliances; compromesa amb projectes transformadors; i que contribueix amb educació en valors, informació i debat a fomentar una ciutadania conscienciada i compromesa amb els afers globals i la defensa dels drets humans. 
 
Ha estat dictaminat favorablement i unànimement pels òrgans consultius previstos a la Llei de cooperació: la Comissió de Coordinació amb els Ens Locals, la Comissió Interdepartamental de Cooperació al Desenvolupament i el Consell de Cooperació al Desenvolupament.