Acords de GOvern

El Govern aprova el reglament de l'Impost sobre begudes ensucrades envasades

El nou tribut s'haurà d'autoliquidar entre l'1 i el 20 de juliol

query_builder   20 juny 2017 15:47

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el reglament de l'Impost sobre begudes ensucrades envasades

El nou tribut s'haurà d'autoliquidar entre l'1 i el 20 de juliol


El Govern ha donat llum verda al reglament de l’Impost sobre begudes ensucrades envasades. El nou tribut grava el consum de determinat tipus de begudes, per raó dels efectes que tenen en la salut de la població, en tant que, en atenció als edulcorants calòrics afegits que contenen, són susceptibles de generar obesitat i diabetis, com ara refrescos, sodes, sucs de fruita, begudes esportives, de te i cafè, amb edulcorants calòrics afegits, energètics, o llets endolcides o alternatives a la llet.
 
El nou text aprovat avui regula i complementa tots aquells aspectes de caràcter més tècnic o procedimental de la Llei 5/2017, del 28 de març, que crea l’impost. La norma preveu dos tipus de gravamen, segons el contingut de sucre per litre de beguda: 0,08 euros per litre per a begudes amb 5 o 8 grams de sucre per 100 ml; i de 0,12 euros per litre, per a aquelles que en continguin més de 8 grams per 100 ml.
 
El reglament detalla, per exemple, que seguint la definició de “beguda ensucrada” establerta per la normativa comunitària queden excloses de tributació les begudes que s’envasen a sol·licitud del consumidor en el mateix establiment o per a la seva venda immediata, a excepció d’aquelles begudes que se subministren per mitjà d’un sortidor, que sí tributaran per l’impost. Així mateix, no estan subjectes a l’impost els iogurts bevibles, les llets fermentades bevibles, els productes per a ús mèdic i les begudes alcohòliques. També es desenvolupa el concepte de “distribuïdor”, definit com aquell que ven la beguda en última instància al contribuent, que és qui, al seu torn, la posarà a disposició del consumidor final.
 
El reglament concreta també que, per a la repercussió de l’impost per part del contribuent (supermercats, bars, hotels, restaurants, cinemes...) al consumidor final, no és necessari que el desglossi en el tiquet de compra.
 
Finalment, s’estableix que el termini per presentar l’autoliquidació de l’impost és del dia 1 al 20 del mes següent a la finalització del període de liquidació que, tal com preveu el reglament, és trimestral. La previsió és que la primera autoliquidació del tribut (que comprèn els mesos de maig i juny) s’efectuï en els primers 20 dies del proper mes de juliol.
 
El reglament aprovat avui, que conté 8 articles, una disposició transitòria i una de final, entra en vigor l’endemà de la seva publicació en el DOGC. 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined