Modificats aspectes d’organització de la funció del personal tècnic habilitat en matèria de prevenció de riscos laborals per garantir la seva seguretat jurídica i eficiència
 
El Consell Executiu ha aprovat la modificació del Decret de 2006 pel qual es regulaven les condicions, procediment d’habilitació i organització per a l’exercici de la funció de comprovació de les condicions de seguretat i salut a les empreses i centres de treball per part del personal tècnic habilitat de la Generalitat.
 
La present modificació té per objectiu esclarir el concepte de condicions materials per dotar d’una major seguretat i eficiència les actuacions de comprovació del personal tècnic habilitat.
 
Així mateix, la modificació potencia les actuacions de comprovació del personal tècnic habilitat, les quals esdevenen més eficients i coherents amb una visió més integral i efectiva de la prevenció de riscos laborals.
 
L’adequació del Decret de 2006 a la nova realitat normativa té la finalitat de garantir el principi de seguretat jurídica per tal de facilitar el coneixement i comprensió de la norma, esclarir el text i integrar-lo coherentment amb la resta de l’ordenament jurídic.
 
D’altra banda, es modifica també el Decret 289/2016, de reestructuració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, afegint dues funcions a la Direcció General de la Inspecció de Treball.
 
La primera permet dirigir aquelles actuacions inspectores que excedeixen la Inspecció Territorial i que tenen per àmbit Catalunya; i la segona contempla l’atribució temporal al seu personal del desenvolupament d’actuacions inspectores que excedeixen l’àmbit competencial de la Inspecció Territorial en què estan adscrits.
 
Aquesta última modificació pretén donar compliment al principi de seguretat jurídica i al principi d’eficiència en aquelles actuacions inspectores que afecten més d’un territori.
 
En aquest sentit, es vol solucionar possibles problemes jurídics de competència territorial i evitar càrregues administratives innecessàries en forma de duplicitats amb l’objectiu d’optimitzar els recursos públics.
 
 
 
Aprovada la venda de la participació de la Generalitat a l’empresa Ficosa i la liquidació del préstec concedit per l’ICF
 
El Consell Executiu de Govern ha aprovat avui la venda per part de l’Empresa de Promoció i Localització Industrial de Catalunya SA (AVANÇSA) de la participació pública en l’empresa FICOSA. Així mateix, el Govern ha acordat que el capital resultant es destini al retorn a la Generalitat de Catalunya del préstec concedit  a través de l’Institut Català de Finances (ICF). D’aquesta manera, el Govern conclou amb èxit l’operació de reindustrialització de l’empresa de components del sector de l’automòbil.
 
Des de 2015, AVANÇSA —societat mercantil participada íntegrament per la Generalitat i dedicada a la reconversió i reindustrialització d’empreses, entre d’altres— és propietària del 40,75%, del capital social de Ficosa Inversión SL, fruit de la capitalització del préstec concedit per l’Institut Català de Finances (ICF) al 2009 per import de 50 milions d’euros.
 
Els acords del Govern de 30 juny de 2015 i 19 de juliol de 2016 preveien l’opció de compra del 20% del capital social de Ficosa Internacional, SA per part de Panasonic a Ficosa Inversion, SL i l’obligació de Ficosa Inversión, SL de destinar els recursos obtinguts a adquirir i amortitzar les participacions socials d’AVANÇSA. Davant la decisió de la companyia Ficosa de donar compliment a aquesta previsió, la Generalitat ha decidit vendre la seva participació.
 
Amb la venda de la participació pública en l’empresa Ficosa, es retornarà íntegrament —principal més interessos—, el préstec de 50 milions d’euros, atorgat a l’empresa per l’Institut Català de Finances (ICF) al 2009, que s’eleva a una xifra total de 62,5 milions d’euros.