• Està alineat i avalat per l’OMS i es desplegarà fins a l’àmbit local amb intervencions efectives contra l’obesitat i el consum de tabac i alcohol, entre d’altres
 
El Govern ha aprovat avui el Pla interdepartamental i intersectorial de Salut Pública (PINSAP) 2017-2020. Aquest pla és una iniciativa alineada amb les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per impulsar la salut des de tots els àmbits de l’acció del Govern i la societat, és a dir “salut a totes les polítiques”. Pretén posar èmfasi en la lluita contra les desigualtats, des de la perspectiva de totes les etapes vitals, i incorpora el model de determinants socials de la salut des d’una visió intersectorial.
 
El primer PINSAP, implementat entre els anys 2014-2016, va arribar a identificar 1.226 experiències, a més de nombroses activitats dels ens locals i de les entitats, que comparteixen l’enfocament d’actuar sobre els determinants socials de la salut. Va desplegar actuacions específiques, entre les quals destaca l’elaboració del test de cribratge de l’impacte en salut de polítiques i estratègies (“Test Salut”) o els projectes COMSalut de reorientació de l’atenció primària cap a la salut comunitària, en conjunció amb salut pública, ens locals, entitats i tots els agents comunitaris, entre d’altres.
 
El PINSAP 2017-2020 reforça les accions dutes a terme fins ara, n’emfasitza la governança dels territoris i incorpora de manera efectiva l’avaluació de l’impacte en salut de les intervencions efectuades. Per tant, el PINSAP 2017-2020 es desplegarà fins a l’àmbit local i s’articularà entorn de diversos nivells (país, comarca o municipi) amb grups de treballs específics que incideixen en les qüestions de cada entorn. El seu gran objectiu serà centrar-se a reduir les desigualtats que incideixen negativament en la salut.
 
Atendre els determinants de salut
 
En aquest sentit cal destacar que el 80% dels determinants de salut no depenen directament del sistema sanitari, sinó d’altres aspectes. Així, s’estima que el 40% té a veure amb factors socioeconòmics -com l’educació, el treball o els ingressos-, un 30% amb conductes relacionades amb la salut -com el consum de tabac i d’alcohol i els estils de vida- i un 10% per l’entorn físic.
 
Així s’explica, per tant, que el pla prioritzi intervencions específiques en àrees com l’entorn –inclòs el canvi climàtic-, l’obesitat, la salut mental i el benestar emocional, la vulnerabilitat i l’exclusió social, el consum de tabac, d’alcohol i d’altres drogues, la seguretat viària, els problemes de salut emergents i l’envelliment actiu i saludable.
 
Aquestes àrees són escollides perquè l’OMS les identifica com a reptes per al segle XXI, perquè són factors de risc de mortalitat prematura o discapacitat, perquè requereixen un abordatge intersectorial i perquè hi ha evidència  d’intervencions que funcionen.
 
Promoure la salut en totes les polítiques suposa fer un abordatge col·laboratiu per millorar la salut de tothom incorporant la salut, l’equitat i la sostenibilitat en la presa de decisions de tots els sectors i les àrees polítiques. Cal fer-ho perquè la salut és un dret humà que cal garantir i perquè un enfocament així identifica i promou sinergies, creant oportunitats beneficioses per a tothom. De fet, aquest Pla està inclòs al Pla de Govern, al Pla de Salut i a l’Agenda 2030: Transformar Catalunya, millorar el món.