llei justicia

Aprovada la memòria preliminar d'un avantprojecte de llei per a la igualtat de les persones amb discapacitat sensorial quant a successions

L'Executiu evitarà l'estigmatització a través del llenguatge jurídic i suprimirà la referència a persones "sordes, cegues o mudes"

query_builder   25 juliol 2017 15:40

event_note Nota de premsa

Aprovada la memòria preliminar d'un avantprojecte de llei per a la igualtat de les persones amb discapacitat sensorial quant a successions

L'Executiu evitarà l'estigmatització a través del llenguatge jurídic i suprimirà la referència a persones "sordes, cegues o mudes"


El Consell Executiu ha aprovat la memòria preliminar d’un avantprojecte de llei per evitar la discriminació de les persones amb discapacitat sensorial en matèria de successions. El canvi d’aquesta norma pretén eliminar les restriccions que el Codi civil estableix a les persones amb discapacitat sensorial a l’hora de realitzar actes de naturalesa successòria com atorgar testament, ordenar les últimes voluntats, o en la intervenció com a testimonis en l’atorgament d’un testament aliè, i situar-les en el mateix pla d’igualtat que les persones que no tenen discapacitats sensorials.
 
En aquest sentit, la modificació de la norma suprimirà l’exigència de testimonis en el testament notarial quan el testador sigui una persona amb discapacitat sensorial. També suprimirà la prohibició per a les persones cegues d’atorgar un testament tancat i permetrà que les persones amb discapacitat sensorial puguin intervenir en qualitat de testimoni en l’atorgament de testament per altri.
 
Adaptar la legislació als avenços tecnològics
 
Actualment, els avenços tecnològics permeten suplir les mancances sensorials amb alternatives de comunicació no verbal o amb l’ús de mitjans tecnològics que atorguen una fiabilitat i una seguretat jurídica equivalent a la que té lloc quan qui es manifesta és una persona sense discapacitat sensorial.
 
En qualsevol cas, la memòria preliminar de l’Avantprojecte estableix que sigui el notari qui, en cada cas i en funció de les circumstàncies personals de l’atorgant, valori quina és la seva capacitat sensorial, igual com ho fa respecte de les persones que no pateixen cap discapacitat.
 
Evitar l’estigmatització a través del llenguatge jurídic
 
La iniciativa legislativa també suprimirà expressions recollides en el Codi civil que identifiquen les persones com a sordes, cegues o mudes, perquè la seva desaparició pot contribuir a eliminar l’estigmatització que deriva d’aquestes discapacitats.
 
 
Modificació del Codi civil
 
Amb aquesta iniciativa, el Govern dona compliment a la Resolució 683/XI, de 25 de maig de 2017, del Parlament de Catalunya, sobre la igualtat de drets i la no-discriminació de les persones amb discapacitat sensorial, mitjançant la qual el Parlament va instar al Govern a estudiar i presentar la modificació del Codi civil de Catalunya per fer efectiu el dret de no-discriminació de les persones amb discapacitat sensorial en matèria testamentària.
 
Aquest canvi normatiu, promogut pel Departament de Justícia, requerirà la modificació del llibre quart del Codi civil de Catalunya, relatiu a les successions, aprovat per la Llei 10/2008, de 10 de juliol.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined