infermeres

Comencen els tràmits per aprovar el decret que facilitarà que les infermeres continuïn usant i indicant medicaments

El Govern ha acordat l'obertura de la consulta pública prèvia a l'aprovació del decret

query_builder   25 juliol 2017 15:38

event_note Nota de premsa

Comencen els tràmits per aprovar el decret que facilitarà que les infermeres continuïn usant i indicant medicaments

El Govern ha acordat l'obertura de la consulta pública prèvia a l'aprovació del decret

·         El decret donarà seguretat jurídica a les infermeres i infermers que, dins de la seva actuació professional quotidiana, indiquen o usen medicaments i productes sanitaris als centres i serveis sanitaris públics i privats del país
El Govern ha acordat l’obertura de la consulta pública prèvia a l’aprovació del decret pel qual es regularà la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris a Catalunya per part de les infermeres i els infermers. A efectes pràctics, això suposa l’inici dels tràmits per part del Govern per elaborar i aprovar aquesta normativa que ha de facilitar que les infermeres i infermers continuïn usant i indicant medicaments.
 
Aquest pas és l’habitual abans de tramitar i aprovar qualsevol normativa d’aquest tipus, i serveix per oferir un espai d’informació i debat amb la ciutadania a través del Portal de la Transparència. En aquest sentit, en aquest tràmit s’exposen, entre d’altres, els problemes que es pretenen solucionar amb l’aprovació d’aquest decret, els objectius que té i les possibles solucions alternatives.
 
Aquest projecte de decret donarà seguretat jurídica a les infermeres i infermers que, dins de la seva actuació professional quotidiana, indiquen o usen medicaments i productes sanitaris als centres i serveis sanitaris públics i privats del país.
 
A grans trets, la normativa donarà cobertura legal perquè les infermeres i els infermers puguin indicar i usar productes sanitaris i medicaments que actualment no estan subjectes a prescripció mèdica sense que sigui necessària l’autorització expressa d’un metge. En el cas dels medicaments subjectes a prescripció mèdica, el text preveu que les infermeres i els infermers puguin indicar-ne i usar-ne en els seus àmbits d’actuació professional, en el marc de protocols clínics amb el suport d’un diagnòstic mèdic previ. D’aquesta manera, es blinda amb seguretat jurídica unes activitats que ja es feien habitualment a Catalunya i que un reial decret estatal aprovat el 2015 havia deixat sense empara.
 
El projecte de decret beneficiarà la cohesió dels equips assistencials, ja que garantirà la seguretat jurídica dels seus integrants, i posa en valor el treball en equip i les relacions interprofessionals que es donen entre els professionals mèdics i d’infermeria, establint una col·laboració mútua en aquesta pràctica. En concret pel que fa als medicaments subjectes a prescripció mèdica, el projecte de decret fonamenta el desplegament de l’ús i la indicació d’aquests fàrmacs en l’acord entre les dues principals professions sanitàries. A més, suposarà una millora de la qualitat i de la continuïtat assistencial, mantenint la seguretat clínica actual.
 
El projecte de decret esdevé un text robust que recull perfectament la realitat sobre aquesta activitat que es dona de manera habitual i exitosa en el si dels equips professionals. Aquest text, que ara inicia la seva tramitació, esdevindrà per al col·lectiu d’infermeria l’assoliment d’un reconeixement llargament demanat.
 
Què diu el decret?
 
El decret entén la indicació, ús i autorització de dispensació de medicaments i productes sanitaris com aquelles activitats resultat d’un procés que inclou la valoració prèvia del problema de salut que presenta la persona atesa. Les condicions que es regulen es basen en els principis de garantia de la seguretat clínica dels pacients i de la pròpia seguretat jurídica dels professionals.
 
El decret estableix que no sigui necessari acreditar cap formació addicional al grau universitari per tal que les infermeres i els infermers puguin usar medicaments que no requereixen recepta o productes sanitaris d’ús habitual en el seu exercici professional. En el cas dels medicaments subjectes a prescripció mèdica, el projecte de decret preveu la creació, en el si del Departament de Salut, de la Comissió de Pràctica Assistencial integrada per representants dels Consells de Col·legis d’Infermeres i de Metges i, eventualment, per representants de les societats científiques. Aquesta Comissió tindrà com a funcions destacades determinar els àmbits on sigui necessari desplegar l’activitat d’indicació i ús de medicaments per part de les infermeres, així com acordar, per a cada àmbit, la formació específica i/o l’experiència que hauran d’acreditar aquestes professionals per dur-la a terme. Una altra funció serà acordar els requisits mínims que hauran de complir els protocols que guiaran la indicació i l’ús de medicaments per part de les infermeres en els àmbits que es determinin.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined