El Govern aprova les línies estratègiques 2017-2020 de diferents àrees prioritàries de salut

El Govern aprova les línies estratègiques 2017-2020 de diferents àrees prioritàries de salut

L'objectiu d'aquests plans d'actuació és reduir la mortalitat associada a certes malalties i millorar la qualitat de vida dels afectats

query_builder   26 setembre 2017 16:08

event_note Nota de premsa

El Govern aprova les línies estratègiques 2017-2020 de diferents àrees prioritàries de salut

L'objectiu d'aquests plans d'actuació és reduir la mortalitat associada a certes malalties i millorar la qualitat de vida dels afectats


  •  Es tracta de l’abordatge de les malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor, de les malalties de l’aparell respiratori, d’oncologia, de malalties de l’aparell circulatori i de les neurodegeneratives
 
El Govern ha aprovat la renovació de cinc plans directors que proposen la intervenció sobre les àrees prioritàries de salut que destaquen perquè són causa de mortalitat, de discapacitat, de dependència i de patiment de dolor. L’objectiu d’aquests plans d’actuació és fixar les directrius de l’atenció a la salut de les persones que pateixen aquestes malalties per tal de reduir la mortalitat  associada a aquestes malalties i  millorar la qualitat de vida dels afectats.
La seva aplicació ha de suposar un nou avenç i la consolidació d’una dinàmica de millora de l’eficàcia i eficiència, mitjançant la reordenació de recursos i accions de promoció de la salut, prevenció, diagnòstic precoç, tractament adequat i rehabilitació, sota una perspectiva territorial, de condició social i de gènere, equitativa i sostenible, per tal de reduir l’impacte d’aquestes malalties sobre la salut de la població i la millora de l’atenció des d’una vessant comunitària.
 
Pla director de malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor
 
Actualment, les malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor són el problema de salut crònic més prevalent de la població catalana. La seva associació a l’envelliment fa preveure un augment de la malaltia i, per tant, és necessari adequar els dispositius assistencials per tal de facilitar la prevenció i l’atenció a aquests problemes de salut. En aquest sentit, el Pla director de malalties reumàtiques i de l’aparell locomotor 2017-2019 té per finalitat millorar l’atenció a les persones que pateixen aquests tipus de malalties mitjançant accions de promoció de la salut, de prevenció i diagnòstic precoç, millorar la qualitat de vida d’aquests malalts i implantar un model assistencial, orientat a les necessitats de la població.
 
Pla director de malalties de l’aparell respiratori
 
Pel que fa a les malalties de l’aparell respiratori, es troben entre les primeres causes de mort i són un dels principals reptes de salut de la nostra societat. Un dels objectius del Pla de Salut és reduir en un 10% la taxa de mortalitat per malalties de l’aparell respiratori i diferir en un any l’edat mitjana de la mort per aquestes malalties.
 
Pla director d’oncologia
 
Les principals actuacions dissenyades en el Pla director d'oncologia 2017-2020 es dirigeixen al cribratge del càncer de mama, colorectal i de coll uterí, promovent un diagnòstic ràpid, la millora en l'organització de l'atenció oncològica, establint procediments d'elevada complexitat en centres de referència, l'atenció psico-oncològica als pacients, tant en el moment del diagnòstic com en la recidiva, el seguiment, promoció i consolidació dels sistemes d'informació basats en registres poblacionals i finalment, la potenciació dels programes de recerca oncològica.
 
Pla director de l’aparell circulatori
 
El Pla director de malalties de l’aparell circulatori 2017-2019 assumeix els objectius de salut i de reducció de desigualtats, relacionats amb les malalties de l’aparell circulatori que el Pla de Salut formula en l’horitzó 2020 i que consisteixen, fonamentalment, en la reducció de la taxa de mortalitat per aquestes malalties. A banda d’això, el Pla director defineix objectius més específics com l’elaboració d’un programa d’atenció integral a la cardiopatia isquèmica, reordenació de l’atenció als pacients amb insuficiència cardíaca, tractament integral a persones afectades de malalties cardíaques congènites i desenvolupament de l’anomenat codi ictus, entre d’altres.
 
 
Pla director sociosanitari
 
Aquest pla determina les línies directrius per impulsar, planificar, coordinar i avaluar les actuacions a desenvolupar en els àmbits de les cures pal·liatives, la malaltia d’Alzheimer i altes demències, l’atenció geriàtrica, l’atenció a persones amb malalties neurodegeneratives i el dany cerebral. El nou Pla director sociosanitari té com a objectius per al trienni 2017-2019 adequar la xarxa sociosanitària i revisar el mapa de serveis sociosanitaris de Catalunya, promoure accions en els diferents col·lectius susceptibles de ser atesos a la xarxa, impulsar la incorporació del coneixement clínic, promoure una atenció de qualitat i millorar l’ús i el coneixement dels sistemes d’informació de la xarxa i dels recursos sociosanitaris.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined