Govern

El Govern impulsarà la implementació de la tecnologia 'blockchain' a l'activitat de l'Administració pública

Catalunya serà pionera en la implementació d'aquesta tecnologia

query_builder   24 juliol 2018 14:53

event_note Nota de premsa

El Govern impulsarà la implementació de la tecnologia 'blockchain' a l'activitat de l'Administració pública

Catalunya serà pionera en la implementació d'aquesta tecnologia

  •     El Govern també promourà les potencialitats d’aquesta tecnologia entre les empreses i la ciutadania
  •     S’acorda crear un grup de treball interdepartamental que tindrà enllestida l’estratègia el 31 de desembre per començar a aplicar-la l’any vinent  
El Govern ha aprovat impulsar la implementació de la tecnologia ‘blockchain’ a l’activitat de l’Administració pública amb la voluntat de millorar els serveis digitals a la ciutadania i promoure les potencialitats d’aquesta tecnologia entre l’Administració, les empreses i la ciutadania. D’aquesta manera, Catalunya esdevindrà pionera en l’adopció d’una estratègia de país d’impuls de la tecnologia ‘blockchain’.  
 
El Departament de Polítiques Digitals haurà d’elaborar el pla d’impuls de la tecnologia ‘blockchain’ abans del 31 de desembre per començar-lo a desenvolupar-lo l’any vinent. Aquest pla estratègic, que es definirà en el marc d’un grup de treball interdepartamental, identificarà els àmbits d’actuació en els quals aquesta tecnologia pot desenvolupar la màxima potencialitat i inclourà la valoració econòmica que es derivaria de la seva implementació. A partir d’aquí, se’n concretaran els casos d’ús.
 
Amb l’acord d’avui es vol posicionar Catalunya com a capdavantera en l’ús i en el desenvolupament de la ‘blockchain’, una tecnologia que serà determinant i impactarà en tots els sectors i indústries. Es vol potenciar el coneixement, la formació i la creació de talent en l’àmbit de la tecnologia ‘blockchain’, impulsar la recerca i la innovació en aquesta matèria; fomentar el desenvolupament d’una nova indústria al seu voltant i promoure entre la ciutadania les possibilitats i potencialitats d’aquesta tecnologia per facilitar-ne l’adopció.
 
L’acord d’avui posa en valor les iniciatives orientades a impulsar la tecnologia ‘blockchain’ que la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital ja ha posat en marxa en el marc de l’estratègia SmartCat, com són l’impuls de l’esdeveniment internacional Blockchain Solutions World amb Fira de Barcelona i BECON Global i la priorització de la tecnologia Blockchain en el marc del Programa de recerca i innovació en tecnologies digitals avançades, així com els projectes de desplegament d’aquesta tecnologia que s’estan duent a terme en diversos àmbits de l’Administració de la Generalitat de Catalunya.
 
 
Blockchain: més confiança, transparència i seguretat
 
Una ‘blockchain’ (cadena de blocs) és una base de dades distribuïda que permet mantenir un registre de transaccions permanent, immutable i de forma segura. En fer ús de claus criptogràfiques i estar distribuïda entre milers de nodes, presenta molts avantatges en matèria de seguretat, traçabilitat i confiança.
 
En definitiva, una tecnologia amb el potencial per modificar, a escala global, la forma en què els serveis digitals tradicionals es proveeixen als sectors públics, a les indústries i a la ciutadania.
 
La implementació de tecnologia ‘blockchain’ en l’Administració obre un ventall d’oportunitats que cal explorar per tal d’establir una estratègia de país que prioritzi els àmbits d’aplicació i l’avaluació del seu impacte a nivell organitzatiu, econòmic i tecnològic.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined