• La Generalitat podrà anul·lar condecoracions i suprimir els noms dels espais dedicats a militars colpistes i dirigents de la Dictadura
 
El Consell Executiu ha aprovat la memòria preliminar de l’Avantprojecte de llei integral de memòria democràtica, que aglutinarà i substituirà totes les normes d’aquest àmbit i que suposarà un nou pas endavant en aquesta matèria. Aquesta nova llei facultarà la Generalitat per retirar la simbologia franquista dels carrers i places de Catalunya, anul·lar condecoracions i suprimir el noms dels carrers en homenatge a personatges vinculats amb les dictadures i els crims de lesa humanitat, com ara dirigents o militars colpistes.
 
Comissió de la Veritat
Amb la voluntat de reconstruir els fets succeïts durant la Guerra Civil i de reparar els danys que aquesta va provocar, la memòria preliminar de l’Avantprojecte que s’aprova avui preveu la creació de la Comissió de la Veritat: l’òrgan estudiarà, aclarirà i quantificarà els crims de lesa humanitat, n’informarà les víctimes i les assistirà en el seu dret a la justícia.
 
Memòria democràtica a l’escola
D’acord amb els principis de veritat, justícia, reparació i no-repetició, els departaments de Justícia i d’Ensenyament estudien la incorporació de la memòria democràtica al currículum educatiu, així com la formació específica dels docents en aquesta matèria.
 
Memorial, fosses i reparació jurídica en un únic corpus legal
La futura llei - anunciada per la consellera de Justícia, Ester Capella, en la Comissió de Justícia del Parlament de Catalunya del passat juliol- harmonitzarà el corpus legal existent i donarà resposta a les demandes de la societat civil, al dret de memòria dels ciutadans i al deure de memòria dels estats. Així, s’unificaran  totes les normes aprovades pel Parlament en matèria de memòria democràtica: la Llei del Memorial Democràtic (2007), la Llei de fosses (2009) i la Llei de reparació jurídica (2017).