salut mental

El Govern aprova impulsar un conjunt d'estratègies en salut mental i addiccions en infants i joves

Salut destina aquest any prop de 70 M€ per a l'atenció a la salut mental a la població infantil i juvenil

query_builder   9 octubre 2018 15:13

event_note Nota de premsa

El Govern aprova impulsar un conjunt d'estratègies en salut mental i addiccions en infants i joves

Salut destina aquest any prop de 70 M€ per a l'atenció a la salut mental a la població infantil i juvenil

 
·         L’aposta de l’Executiu per la salut mental en infants i joves s’ha traduït en un increment pressupostari del 78% des de 2011
El Govern ha aprovat avui l’impuls d’un conjunt d’estratègies d’atenció en salut mental i addiccions per a la població infantil i juvenil i ha instat el Departament de Salut a promoure les actuacions necessàries per a la seva implementació.
 
L’acord, que s’emmarca en el Pla director de salut mental i addiccions 2017-2019, preveu 7 línies estratègiques que aposten pel desplegament d’un model d’atenció comunitària que prioritza les accions següents:
 
1.    Promoure la salut mental i la prevenció, especialment en els col·lectius més vulnerables.
2.    Participació dels moviments en primera persona i les seves famílies, promovent la lluita contra l’estigmatització.
3.    Garantir que l’atenció especialitzada sigui territorialment equitativa, accessible, integral, competent i basada en la comunitat, prioritzant l’atenció a la població infantil i juvenil amb trastorns mentals greus i a les poblacions en situació de vulnerabilitat.
4.    Millorar les condicions de la pràctica clínica, la formació dels professionals i la continuïtat assistencial entre els serveis de salut mental infantil i juvenil i els serveis d’adults.
5.    Oferir atenció integrada a la salut física i mental amb la implantació de la Cartera de serveis de salut mental i addiccions a tots els centres d’atenció primària de Salut.
6.    Desplegar de serveis i programes de suport i col·laboració amb els serveis educatius, socials, de justícia i laborals en el marc del Pla d’atenció integral a les persones amb trastorns mentals i addiccions.
7.    Garantir els elements de suport al canvi, com la millora dels sistemes d’informació, l’ús de les noves tecnologies, la innovació i la recerca.
 
Cada línia estratègica inclou un conjunt d’accions, moltes de les quals ja es van prioritzar durant el 2017. Destaca, per exemple, la implementació del Programa d’atenció a la psicosi incipient a tot Catalunya; la implantació de la Cartera de serveis de salut mental i addiccions en atenció primària de salut a tot el país, amb equips especialitzats de psiquiatria infantil; psicologia clínica i infermeria especialitzada que es desplacen als CAP per treballar de manera integrada amb els equips d’atenció primària de salut (EAP). També sobresurt la millora de l’atenció a la població amb trastorns mentals greus i el desplegament de programes de salut mental perinatal; un nou hospital de dia mare-nadó; o el centre Acompanya’m, un dispositiu d’hospitalització per a infants i joves amb un trastorn mental greu o persistent en el temps o amb risc de desenvolupar-ne un.
 
 
Impacte pressupostari
Aquest 2018, el Departament de Salut destina 69,7 M€ a l’atenció a la salut mental d’infants i joves, és a dir, un 78% més que el pressupost del 2011 i un 40% més que el del 2016.
 
L’aposta del Departament per la millora de la salut mental d’infants i joves s’ha traduït en un increment pressupostari d’aproximadament 22 M€.
 
La salut mental en infants i joves
A Catalunya, segons l’Enquesta de salut de Catalunya de 2017, 5 de cada 100 infants d’entre 4 i 14 anys és probable que pateixin un problema de salut mental, una tendència creixent des de 2014.
 
Els informes de l’Observatori sobre els Efectes de la Crisi en la Salut de la Població mostren com l’empitjorament dels indicadors socials i econòmics té un efecte negatiu en la salut de la població, especialment sobre la salut mental dels col·lectius més vulnerables.
 
En el període 2013-2017, el nombre de persones menors de 18 anys ateses en l’àmbit de l’atenció primària per un problema de salut mental es va incrementar un 12,7%, i va representar l’any 2017 el 7% del total de visites de menors de 18 anys.
 
Paral·lelament, en el període 2010-2017, el nombre total de persones ateses a la xarxa de centres de salut mental infantil i juvenil va augmentar un 20%, i va arribar a atendre el 4,7% de la població menor de 18 anys de Catalunya. Es va donar, així mateix, un increment notable dels diagnòstics de trastorn mental greu.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined