El Govern facilita que metges especialistes extracomunitaris formats a Catalunya continuïn treballant-hi

El Govern facilita que metges especialistes extracomunitaris formats a Catalunya continuïn treballant-hi

query_builder   20 novembre 2018 15:27

event_note Nota de premsa

El Govern facilita que metges especialistes extracomunitaris formats a Catalunya continuïn treballant-hi


 
·       Elimina el requisit de nacionalitat per accedir a un lloc de treball estatutari que impedeix retenir professionals extracomunitaris formats a Catalunya
 
·       La mesura ajudarà a pal·liar la manca de metges en determinades especialitats i en determinats territoris, sobretot de l’atenció primària
 
·       L’acord beneficia, d’entrada, els prop de 100 facultatius extracomunitaris que cada any acaben la seva formació sanitària especialitzada als centres de l’ICS
 
El Govern de la Generalitat ha aprovat avui un acord per  millorar i facilitar la contractació de professionals per al Sistema Nacional de Salut. En concret, la d’un important nombre de metges especialistes extracomunitaris formats a Catalunya que, un cop acabada la seva residència, no poden seguir treballant al sector públic per no tenir la nacionalitat espanyola o la d’algun país de la Unió Europea, tal i com requereix la Llei de l’Estatut bàsic de l’empleat públic.
 
A partir d’ara, però, aquesta nacionalitat no serà requerida per accedir a contractes de facultatiu especialista estatutari en determinades especialitats deficitàries i en determinats territoris del país, segons s’especifiqui al mapa d’especialitats deficitàries vigent en el Pla d’Ordenació de Recursos Humans de l’Institut Català de la Salut (ICS).
 
Fins ara, els especialistes extracomunitaris només podien optar a contractes de tipus laboral temporal en centres de l’ICS si acreditaven un permís de residència. Per renovar-lo, però, calia que rebessin de l’ICS una oferta de contracte de més d’un any de durada, una modalitat contractual que s’adequa poc als supòsits més freqüents de contractació temporal als centres de l’ICS (baixes, pics d’activitat assistencial, etc.). Però tampoc podien accedir a contractes interins o fixos donat que la llei obliga a tenir la nacionalitat pertinent.
 
Aquesta situació provoca que, cada any, acabin la formació sanitària especialitzada a l’ICS prop d’un centenar de metges especialistes extracomunitaris que, majoritàriament, no poden continuar exercint a Catalunya, malgrat haver-s’hi format. La supressió d’aquesta trava legal a la contractació, per tant, permetrà a partir d’ara retenir el talent d’aquests professionals i millorar la qualitat dels contractes dels metges especialistes extracomunitaris que ja treballen a l’ICS.
 
Una mesura per afavorir la disponibilitat de professionals
 
Aquesta mesura ajudarà, de manera significativa, a pal·liar la manca de professionals disponibles de determinades especialitats i en territoris on costa més trobar especialistes –en nuclis allunyats de les conurbacions de grans ciutats, sobretot.
 
La retenció en els centres i equips de l’ICS d’aquests facultatius ja formats durant la residència afavorirà, especialment, l’àmbit de l’atenció primària, ja que fins ara, per la naturalesa dels contractes i els requeriments legals vigents, era més difícil poder retenir els residents extracomunitaris que acabaven, malgrat que l’especialitat de medicina familiar i comunitària és de les que compta amb més residents extracomunitaris (un 30% dels residents d’aquesta especialitat a l’ICS).
 
Els centres de l’ICS formen, cada any, 2.400 residents, distribuïts en els diferents anys de residència. D’aquests, 268 (un 11%) són extracomunitaris; 72 es formen en medicina familiar i comunitària i 196 són a hospitals. Cada any, però, acaben la formació sanitària especialitzada a l’ICS al voltant d’un centenar de metges extracomunitaris.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined