El Govern aprova un acord marc per impulsar iniciatives en tots els àmbits per aturar l'activitat dels grups neofeixistes a Catalunya

El Govern aprova un acord marc per impulsar iniciatives en tots els àmbits per aturar l'activitat dels grups neofeixistes a Catalunya

query_builder   20 novembre 2018 15:35

event_note Nota de premsa

El Govern aprova un acord marc per impulsar iniciatives en tots els àmbits per aturar l'activitat dels grups neofeixistes a Catalunya


 
·       L’Executiu acorda, a instàncies del president, donar compliment a la Resolució del Parlament Europeu sobre l’auge de la violència neofeixista a Europa que demana als estats membres que prenguin mesures per evitar-la en els diferents àmbits de les seves competències
 
·       La Resolució de l’eurocambra esmenta diversos casos succeïts a l’Estat espanyol, entre ells l’atac a la llibreria Blanquerna, i la Fundación Francisco Franco, que “glorifica la Dictadura i els seus crims”
 
El Govern ha aprovat avui, a proposta del president de la Generalitat,  un acord marc que li permetrà adoptar mesures en un termini de temps al més breu possible i en tots els àmbits de les seves competències i a través de tots els departaments per aturar l’activitat dels grups neofeixistes a Catalunya. L’Executiu vol donar compliment així a la Resolució del Parlament Europeu de 25 d’octubre de 2018 sobre l’auge de la violència neofeixista a Europa.
 
En aquesta Resolució, el Parlament Europeu constata l’increment de l’activitat dels grups neofeixistes i neonazis a Europa i afirma que la seva actuació incita a l’odi i a la violència.
 
En una llarga exposició d’antecedents, la Resolució de l’eurocambra fa esment a molts i diversos actes d’aquest signe que han tingut lloc en els darrers anys a diferents estats europeus. Però cal fer notar que en diverses ocasions es refereix a fets succeïts a l’Estat espanyol.
 
Concretament en l’apartat Y, la Resolució fa esment a l’atac perpetrat a la llibreria Blanquerna a Madrid, l’11 de setembre de 2013, i a la condemna dels seus autors per Sentència del Tribunal Suprem. Així mateix fa esment als 309 casos de violència xenòfoba documentats per l’ONG SOS Racisme, així com altres casos d’actuacions d’incitació a l’odi i organitzacions neonazis.  A  l’apartat Z es refereix a la “Fundación Nacional Francisco Franco”, de la qual diu que és una entitat que “glorifica la Dictadura i els seus crims”. Aquesta Fundació ha exercit una acció judicial contra unes persones que es van manifestar al Pazo de Meirás per reclamar la devolució de la finca al poble gallec. I finalment, en l’apartat AA. fa referència  a la decisió d’exhumar les restes de Franco i traslladar-les fora del Valle de los Caídos.
 
En el document, el Parlament Europeu expressa la seva condemna envers les entitats que duen a terme activitats de promoció o enaltiment d’idearis neofeixistes, i manifesta la seva preocupació per la impunitat amb la qual actuen aquestes entitats i els efectes perniciosos que la difusió impune d’aquests idearis tenen sobre els valors democràtics en els quals es fonamenta la nostra societat.
 
Per aquest motiu el Parlament Europeu insta els estats membres a endegar actuacions en àmbits tan diversos com poden ser la cultura, l’ensenyament, els mitjans de comunicació social, els cossos i forces de seguretat, l’Administració de justícia i l’esport dirigides a combatre l’auge de la violència neofeixista a Europa. 
 
Coincidint amb el Parlament Europeu, el  Govern de la Generalitat constata que la Fundación Nacional Francisco Franco declara entre els seus fins el de difondre el coneixement de Francisco Franco i contribuir a la projecció del seu ideari sobre el futur de la vida espanyola. També considera que aquests objectius no s’ajusten a les finalitats d’interès general exigides per l’ordenament vigent per a l’exercici del dret de Fundació i resulten contradictòries amb la legislació sobre la memòria històrica. Per tot això, també ha decidit endegar les iniciatives necessàries per fer efectius els mandats de la Resolució del Parlament Europeu i la legalitat vigent en relació amb aquesta Fundació.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined