Govern

El Govern expressa la seva solidaritat absoluta amb els presos polítics que han començat una vaga de fam

query_builder   4 desembre 2018 14:34

event_note Nota de premsa

El Govern expressa la seva solidaritat absoluta amb els presos polítics que han començat una vaga de fam

El Govern ha aprovat la declaració institucional següent:
 
Declaració del Govern de la Generalitat amb relació a la vaga de fam dels presos polítics
El Govern de la Generalitat de Catalunya expressa la seva solidaritat absoluta amb els presos polítics que han començat una vaga de fam per denunciar l’estratègia de bloqueig que el Tribunal Constitucional manté des de fa un any davant dels recursos d’empara presentats contra la seva presó provisional. El Tribunal Constitucional ha d’actuar com a garant i protector dels drets fonamentals. El dret a un procés sense dilacions indegudes és un dret fonamental. És per això que el Tribunal Constitucional ha de garantir que s’aplica un tracte just i imparcial que no impedeixi les garanties processals i els drets dels presos i preses polítics en una situació extrema com és la privació de llibertat.

Les vulneracions del Conveni Europeu de Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics han estat constants des que es va imposar una presó provisional incomprensible als dos presidents de les entitats cíviques sobiranistes el 16 d’octubre de 2017. Des d’aleshores, aquestes vulneracions s’han anat succeint tant des del Tribunal Suprem, com des de l’Audiència Nacional.

Ningú no demana cap tracte de favor. Tot el contrari. Demanem que tots els tribunals de justícia de l’Estat actuïn sempre d’acord amb el Conveni Europeu de Drets Humans, que és la seva obligació. No podem acceptar la vulneració del dret a la llibertat, del dret a la tutela judicial efectiva i a la presumpció d’innocència, del dret a la participació política i del dret al jutge ordinari predeterminat per la llei. Parlem d’un Tribunal Constitucional que, quan és requerit pel Govern espanyol, es reuneix amb caràcter d’urgència el cap de setmana per suspendre acords del Parlament de Catalunya en qüestió de poques hores.

Jordi Sànchez, Jordi Turull, Joaquim Forn i Josep Rull han decidit emprendre una de les formes de protesta més dures, dignes i coratjoses que ofereix la no-violència: una vaga de fam indefinida. Tot el Govern se solidaritza amb els presos polítics en vaga de fam, així com amb la resta de presos i preses polítics que veuen vulnerats el seu dret de defensa i el dret d’empara corresponent. Aquesta declaració institucional és també una manera de fer d’altaveu d’aquesta lluita que, precisament per la seva situació d’empresonament, no és visible fora dels murs de la presó.
No defallirem en la lluita pels seus drets, que són els nostres drets i de la seva llibertat, que és la nostra llibertat.  
 
Palau de la Generalitat, dimarts 4 de desembre de 2018
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined