L'exconseller Carles Mundó

El Govern atorga el Premi Justícia 2018 a l'exconseller de Justícia Carles Mundó

query_builder   11 desembre 2018 15:05

event_note Nota de premsa

El Govern atorga el Premi Justícia 2018 a l'exconseller de Justícia Carles Mundó


 
·       El Departament de Justícia distingeix 14 persones, col·lectius i entitats per la seva contribució a la millora de la justícia a Catalunya
·       El president Torra i la consellera Capella lliuraran els reconeixements l’11 de gener al Palau de la Generalitat
 
El Govern distingeix l’exconseller Carles Mundó amb el Premi Justícia 2018, la més alta distinció que atorga la Generalitat de Catalunya en matèria de justícia. Aquest reconeixement queda justificat per la rellevància i transcendència dels projectes que va portar a terme durant el seu mandat al capdavant de la Conselleria.
 
Al decret de concessió del Premi en destaca el tancament de la presó Model de Barcelona després de dècades de reivindicacions i 113 anys de funcionament; la compleció del Codi civil de Catalunya amb l’aprovació de la Llei sobre obligacions i contractes; l’aprovació de la Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme, que va anul·lar 66.000 judicis; l’aprovació de la Llei de voluntats digitals; la posada en marxa del Registre de parelles estables de Catalunya i la del Registre únic de grups d’interès de Catalunya.
 
Compromís amb la justícia
 
Carles Mundó i Blanch (Vic, 1976) es va llicenciar en Dret per la Universitat Pompeu Fabra i és màster en dret urbanístic i de l’edificació per la mateixa universitat. Ha estat president de la Comissió de Codificació de Catalunya i de l’Observatori de Dret Privat de Catalunya, i membre del Consell Social de la Llengua Catalana. En l’àmbit universitari, ha estat membre del Consell Interuniversitari de Catalunya, del Consell Social de la Universitat de Barcelona i del Consell Social de la Universitat Pompeu Fabra, on va ser president de la Comissió Acadèmica. En l’àmbit institucional, Mundó ha ocupat diferents càrrecs de responsabilitat, tant a la Generalitat com en el món municipal. Ha estat un dels advocats impulsors de l’associació Drets, dedicada a denunciar els actes de catalanofòbia.
 
El 13 de gener de 2016 va ser nomenat conseller de Justícia de la Generalitat de Catalunya. Va ocupar aquest càrrec fins al 27 d’octubre de 2017, quan va ser destituït per l’aplicació del 155, juntament amb la resta del Govern. Va ser empresonat a la presó d’Estremera (Madrid) el 2 de novembre després de declarar a l’Audiència Nacional i en va sortir sota fiança el 4 de desembre, amb la causa al Tribunal Suprem.
 
Actualment, exerceix com a advocat i és membre de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat de Catalunya, l'alt òrgan consultiu del Govern. Mundó ha estat guardonat amb el XII Premi Agustí Juandó i Royo (2018) que atorga el Consell de l’Advocacia Catalana per la seva tasca a favor del català a la justícia.
 
Lliurament de premis
 
La cerimònia de lliurament del Premi Justícia tindrà lloc el divendres 11 de gener al Palau de la Generalitat, encapçalat pel president Quim Torra acompanyat de la consellera de Justícia, Ester Capella. A més de distingir l’advocat i exconseller Carles Mundó, el Govern també lliurarà onze medalles, dues a títol pòstum, i tres mencions honorífiques a persones i entitats relacionades amb la justícia que, en l’exercici de les seves funcions, destaquen marcadament pel seu esforç i dedicació en la realització d’actuacions d’especial rellevància i que han contribuït de manera significativa a la millora de la justícia a Catalunya.  
 
Medalles d’honor per serveis excepcionals a la justícia
 
August Gil Matamala. Advocat laboralista, actualment jubilat. Ha estat fundador de la Comissió de Defensa de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona. La seva trajectòria destaca per la seva defensa de persones acusades de delictes polítics davant del Tribunal d’Ordre Públic (TOP) en l’època franquista.
 
Matilde Aragó Gassiot. Magistrada de la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. Es distingeix per la seva contribució a la normalització de la llengua catalana en el món de la justícia des de l’Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia (AJDLP).
 
Rafael Calderón Folchs. Advocat laboralista, actualment jubilat. Ha estat membre destacat de la Comissió de Defensa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona. Es distingeix per la defensa dels drets laborals, sindicals i polítics dels treballadors i treballadores del país.
 
Carme Guil Román. Magistrada de la Secció Penal de l’Audiència Provincial de Barcelona. Es distingeix per l’impuls de la justícia restaurativa en l’àmbit de justícia juvenil, que promou la mediació entre les víctimes i els infractors menors com a mecanisme de reparació de danys, i pel seu treball incansable a favor dels drets dels infants i els joves més vulnerables.
 
Rosa Torre Lloveras. Advocada. A títol pòstum, per una trajectòria professional que es distingeix per l’aposta i el foment de la mediació com a mecanisme de gestió i resolució de conflictes civils, entre particulars i empreses, des del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya.
 
Luis del Castillo Aragón. Destacat advocat penalista. Va ser degà emèrit del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona i expresident del Col·legi d’Advocats Penal Internacional. A títol pòstum, es distingeix la seva dilatada trajectòria professional i personal a favor de les llibertats i els dret humans, i molt especialment el seu compromís amb la justícia internacional.
 
Montserrat Raga Marimon. Magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu de Barcelona. La seva trajectòria professional es distingeix per l’aposta i el foment de la mediació i altres mètodes de resolució de conflictes entre l’Administració i la ciutadania com a alternatives al procediment judicial.
 
Jesús María Sánchez García. Advocat i vicepresident de la Comissió Normativa de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, d’on també és el secretari. Destaca el seu treball incansable per aportar solucions jurídiques als problemes actuals a través dels acords extrajudicials i la segona oportunitat, afavorint la descongestió dels jutjats.
 
Magda Oranich i Solagran. Advocada i política catalana. La seva trajectòria professional es distingeix per ser una incansable defensora dels drets humans, molt especialment els drets de la dona, les persones LGTBI, les víctimes de la repressió franquista i els presos polítics de la dictadura.
 
Eladi Crehuet Serra. Notari. Es distingeix pel seu treball a favor de normalització de la llengua catalana en les escriptures públiques i en la resta de documentació notarial.
 
Ramon Daví Navarro. Procurador i vicedegà de l’Il·lustre Col·legi de Procuradors dels Tribunals de Barcelona. Es distingeix per la seva llarga experiència professional, pel seu treball en la millora i reconeixement de la professió de procurador i per la seva col·laboració lleial amb el Departament per a la millora del servei públic de la justícia.
 
Les tres mencions honorífiques que entregarà el Govern són per a la Fundació Vicki Bernadet, que treballa per l'atenció integral, prevenció, formació i sensibilització dels abusos sexuals infantils, i les periodistes Fátima Llambrich i Núñez, de TV3, i Rossi García Ávila, de l’agència de notícies EFE, per les seves trajectòries professionals distingides pel rigor informatiu en l’àmbit de tribunals.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined