· El programa inclou 323 actuacions, entre les quals destaquen l’Estadística dels estudis de població i els Sistemes de georeferenciació, elaborats a partir dels registres estadístics de població i territori
· Per primera vegada, s’elaboraran unes Projeccions de població municipal i es disposarà dels resultats de l’Enquesta econòmica dels serveis d’atenció domiciliària
El Govern ha aprovat el Programa anual d’actuació estadística 2019 (PAAE 2019), que inclou les actuacions estadístiques d’interès de la Generalitat que es realitzaran durant aquest any, en el marc del Pla estadístic de Catalunya 2017-2020. En total, els organismes que produeixen estadística oficial a Catalunya duran a terme 323 actuacions estadístiques.
Durant el 2019, l’Idescat disposarà per primera vegada de resultats estadístics elaborats a partir dels nous registres estadístics de Població i de Territori de l’Idescat. Els registres estadístics són la base del sistema integrat d’informació estadística (SIIE) creat per la Llei d’estadística de Catalunya 23/1998. Aquest sistema integrat permet un millor aprofitament dels registres administratius i estadístics per a finalitats estadístiques amb la consegüent reducció de càrrega per a les unitats informants i dels costos. Les primeres estadístiques elaborades a partir d’aquests registres seran l’Estadística dels estudis de població i els Sistemes de georeferenciació.
En l’àmbit de les actuacions estadístiques consolidades, destaca la quarta edició de l’Enquesta d’usos lingüístics de la població. Els resultats d’aquesta enquesta, que estaran disponibles el mes de juliol, permetran disposar d’una sèrie estadística de 15 anys per a l’anàlisi de l’evolució de la identificació lingüística i els usos del català i altres llengües.
Durant el 2019, l’Idescat elaborarà per primera vegada Projeccions de població municipal que esdevindran una eina molt útil a nivell local per planificar decisions futures. Pel que fa a l’activitat econòmica, es disposarà de nous resultats estadístics procedents, per una banda, del Compte satèl·lit del turisme, que permetrà disposar del càlcul del PIB del sector turístic a Catalunya. I, per l’altra, del Compte de fluxos materials dels quals es poden derivar indicadors sobre la productivitat dels recursos naturals en relació amb el PIB.
Enguany també s’obtindran els resultats de l’Enquesta econòmica dels serveis d’atenció domiciliària, que esdevé la primera enquesta que es fa a Catalunya sobre aquest sector i investiga els serveis que es realitzen a la casa d’una persona que es troba en una situació de dependència per diferents motius i de l’Estadística del mercat de treball de les persones amb discapacitat.
L’estadística oficial dona resposta als requeriments de l’Agenda 2030 a Catalunya
Entre les actuacions estadístiques noves, que es troben en fases preparatòries o de treball de camp, cal remarcar la incorporació a l’estadística oficial dels Indicadors dels objectius per al desenvolupament sostenible (ODS), un sistema integrat d’indicadors per donar resposta als requeriments recollits en el Pla Nacional per a la implementació de l’Agenda 2030 a Catalunya, prenent com a referència els indicadors publicats per Eurostat.
També s’executaran els treballs de camp de les Enquestes de la mobilitat quotidiana al Camp de Tarragona, a les Terres de l’Ebre i a l’Àrea de Ponent, així com els treballs preparatoris per a la Classificació catalana d’educació 2019 i l’estudi de viabilitat de l’Estadística sobre la comunitat signant i usuaris de llengua de signes catalana adreçada al col·lectiu de persones amb discapacitat auditiva.