Museu Maricel

El Govern declara el Museu del Cau Ferrat i el Museu Maricel com a museus d'interès nacional

query_builder   15 gener 2019 14:22

event_note Nota de premsa

El Govern declara el Museu del Cau Ferrat i el Museu Maricel com a museus d'interès nacional


  •  El Museu del Cau Ferrat conté les col·leccions d’art antic aplegades per Santiago Rusiñol, així com d’art modern
  •  El Museu Maricel conté la Col·lecció del Dr. Jesús Pérez-Rosales d’art i antiguitats i d’art modern, així com la Col·lecció d’Art de la Vila, que acull obres de diferents èpoques d’art modern
 
El Govern ha acordat declarar el Museu del Cau Ferrat i el Museu Maricel com a museus d’interès nacional. D’aquesta manera, l’Executiu ratifica aquesta catalogació dels museus després que la Junta de Museus de Catalunya va emetre, el 14 de març de 2018, un informe favorable a la proposta de declaració.
 
El Museu del Cau Ferrat conté les col·leccions d’art antic aplegades per l’artista Santiago Rusiñol (pintura, forja, ceràmica, vidre, arqueologia, escultura i mobiliari), així com d’art modern (pintura, dibuix i escultura), i va ser declarat secció del Museu Nacional d’Art de Catalunya l’any 2000.
 
El Museu Maricel conté la Col·lecció del Dr. Jesús Pérez-Rosales d’art i antiguitats (pintura, escultura i arts de l’objecte del romànic, gòtic, renaixement i barroc) i d’art modern (pintura, dibuix i escultura), i la Col·lecció d’Art de la Vila, que acull obres de diferents èpoques d’art modern. Es tracta, doncs, de col·leccions artístiques úniques, de gran prestigi pel valor de conjunt, dins i fora de les nostres fronteres que, a més, s’ubiquen en edificis representatius del Modernisme i del Noucentisme.
 
El Cau Ferrat i el Museu de Maricel se sumen als set museus que tenen aquesta categoria: la Fundació Joan Miró, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona, el Museu Episcopal de Vic, el Museu Marítim de Barcelona, el Museu de Montserrat, el Museu Picasso i el Museu Diocesà i Comarcal de Lleida; a més del Museu Nacional d’Art de Catalunya. La condició d’Interès Nacional permet a aquests museus dotar-se d’un estatus i una categoria que obre portes en la seva projecció i en les seves iniciatives, a més d’esdevenir una excel·lent carta de presentació per als seus visitants.
 
Aquest acord culmina el procés iniciat pel Consorci del Patrimoni de Sitges, que va sol·licitar la declaració del Museu del Cau Ferrat i del Museu Maricel com a museus d’interès nacional perquè entén que el nucli museístic i patrimonial de Sitges té una significació rellevant per al patrimoni cultural de Catalunya.
 
La Llei de Museus de Catalunya detalla a l’article 25 la capacitat del Govern per declarar museus d’Interès Nacional per la importància i el valor del conjunt de béns culturals que apleguen, per les característiques generals o específiques de les seves col·leccions o perquè l'interès del seu patrimoni museístic depassa el seu marc, i tenen una significació especial per al patrimoni cultural de Catalunya.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined