- S’afegeix una clàusula a l’articulat de la Llei per possibilitar que la substitució dels membres del Consell de Govern de la CCMA es pugui fer per majoria absoluta en una segona votació, si en una primera no s’obté majoria de dos terços
- L’objectiu de la modificació és garantir el funcionament normal de l’organisme, dotar-lo de seguretat jurídica i evitar situacions de bloqueig
El Govern ha aprovat un Decret pel qual es modifica l’article 7 de la Llei de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). S’afegeix un nou apartat, que preveu que, en cas de substitució d’un dels membres del Consell de Govern, en el supòsit que en una primera votació no s’obtingués una majoria de dos terços del Parlament de Catalunya, el membre substitut pugui ser elegit per majoria absoluta en una segona votació a realitzar en la mateixa sessió.
La modificació també preveu que si el membre que s’ha de substituir és el president del Consell de Govern de la CCMA, el nou president ha de ser elegit pel Parlament, entre els dotze membres, per una majoria de dos terços. Si en una primera votació no s’obtingués aquesta majoria, el president és elegit per majoria absoluta en una segona votació a realitzar en la mateixa sessió.
La clàusula s’aplica únicament en el cas de substitució d’algun membre del Consell de Govern –no de renovació per fi de mandat -, motivada pels supòsits recollits en l’article 9.5 de la Llei: per renúncia o traspàs, per incapacitat permanent per a l'exercici del càrrec, per incompatibilitat sobrevinguda, per inhabilitació per a l'exercici de càrrecs públics o per condemna ferma per delicte dolós.
La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals té un pes específic molt important en el mapa de l’oferta de mitjans de comunicació, i és també un motor fonamental de la indústria audiovisual catalana. Per aquest motiu es fa imprescindible que els òrgans de govern i de gestió de la mateixa no es vegin afectats per conjuntures que siguin alienes al seu funcionament ordinari.
Des d’aquest punt de vista, és important subratllar la voluntat d’elegir els membres dels òrgans de govern a través d’una majoria de dos terços del Parlament, sense que això pugui acabar essent un mecanisme que condueixi al bloqueig per part de cap minoria en el moment de renovar les vacants que es puguin produir.
En aquest sentit, cal garantir que les vacants que es produeixin abans de la finalització del mandat ordinari dels membres del consell de govern que haguessin estat elegits per una majoria de dos terços puguin ser renovades per majoria absoluta després d’una primera votació. D’aquesta manera s’assegura la plena governança de la Corporació de Mitjans Audiovisuals, deixant-la al marge de les contingències pròpies de cada conjuntura.
Els reptes immediats que ha d’afrontar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals són de màxima importància per aquest ens públic. L’apagada analògica completa planteja la necessitat de definir l’oferta estratègica de canals i continguts que han d’oferir els mitjans públics; també cal aplicar el recent conveni col·lectiu que han aprovat els treballadors; i s’està en ple procés de negociació del contracte programa que ha de regir la Corporació durant els propers quatre anys.
Aquests i altres elements justifiquen amb escreix la necessitat que el consell de govern disposi d’un president elegit per la majoria del Parlament que pugui representar i liderar la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals al marge de controvèrsies conjunturals en el procés d’elecció.
Els mecanismes interns que s’han posat en marxa davant la situació excepcional que comporta el fet que la presidència estigui vacant configuren una situació de provisionalitat que s’ha de perllongar el mínim temps possible abans no es restableixi la normalitat.
L’eventualitat que no es pogués elegir un nou president o presidenta situaria la Corporació en una posició de debilitat davant dels canvis i dels processos de negociació que ha d’afrontar, els quals es produeixen en un context de creixent complexitat del sector audiovisual i de les dificultats pròpies de la crisi econòmica en què ens trobem.