Hospital Transfronterer

El Govern aprova els estatuts de l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial Hospital de la Cerdanya

query_builder   6 abril 2010 14:04

event_note Nota de premsa

El Govern aprova els estatuts de l'Agrupació Europea de Cooperació Territorial Hospital de la Cerdanya

 
  • L’objectiu del projecte és crear una entitat comuna amb participació de les administracions francesa i catalana, que s’encarregui de la construcció, posada en funcionament i gestió de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya
  • L’Hospital Tranfronterer de la Cerdanya donarà servei als 30.000 ciutadans espanyols i francesos d’ambdós costats de la frontera
 
El Govern ha aprovat avui els estatuts de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial Hospital de la Cerdanya, un projecte que té com a objectiu crear una entitat comuna amb personalitat jurídica pròpia, amb participació de les administracions francesa i catalana, que s’encarregui del desenvolupament, construcció, posada en funcionament i posterior gestió i govern de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya. Així mateix, el Govern ha autoritzat la consellera de Salut a signar amb la República Francesa el conveni de cooperació transfronterera en l’àmbit sanitari.
 
L’Hospital de la Cerdanya a Puigcerdà serà el primer hospital transfronterer de la Unió Europea que donarà servei als ciutadans situats a ambdós costats d’una frontera comunitària, l’hispano-francesa. El centre hospitalari s’ubica al Pla de Rigolisa, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Puigcerdà.
 
El projecte va néixer amb la finalitat d’assolir els objectius de millorar la salut i l'accés als serveis sanitaris de la població de la Cerdanya i del Capcir, trencant les barreres frontereres i entre països; compatibilitzar els sistemes d’atenció sanitària i sociosanitària francesos i catalans; crear un organisme transfronterer per a la construcció i posterior gestió d'un hospital per a pacients amb malalties agudes que doni resposta a tota la població d’ambdues comarques; i desenvolupar un hospital comú que serveixi d'eix vertebrador d'una xarxa de salut que respecti els drets i deures de la ciutadania de les dues parts de la frontera.
 
El nou hospital tindrà més de 19.000 metres quadrats construïts. Actualment, el centre hospitalari de la capital de la comarca dóna servei a uns 15.000 ciutadans. Amb les noves instal·lacions, la capacitat d’atenció s’ampliarà als 30.000 ciutadans espanyols i francesos de les comarques de la Cerdanya i el Capcir i permetrà absorbir la demanda que generi el sector turístic.
 
La gestació del nou hospital de la Cerdanya
 
La idea d’un nou centre sanitari va començar a prendre força fa nou anys en constatar-se un increment en el nombre de ciutadans francesos que acudien a l’Hospital de Puigcerdà. L’any 2003, en el marc del Projecte “Interreg III” de la Unió Europea es presentà un Estudi de Viabilitat que va defensar la necessitat d’un hospital general bàsic ubicat a Puigcerdà, per donar assistència a la població dels dos costats de la frontera. Durant l’any 2005 es va desenvolupar el projecte arquitectònic i l’any següent es començà a treballar en el projecte assistencial conjunt constituint la Fundació Privada de l’Hospital Transfronterer de la Cerdanya com a instrument operatiu i transitori per tutelar i impulsar el projecte.
 
El juliol de 2006, la Unió Europea estableix el marc jurídic que fa possible l’actual acord, possibilitant la creació de l’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT). Aquesta fórmula jurídica permet la signatura de convenis entre els estats i les regions europees, i va més enllà del Tractat de Baiona, que només preveia la signatura d’acords entre estats.
 
L’AECT disposa un seguit de requisits per a la seva constitució com ara que les dues parts tinguin plenes competències en les matèries compreses en els acords. Així, també autoritza l’agrupació a tenir patrimoni, i gestionar i rebre subvencions dels fons FEDER de la Unió Europea.
 
Un any després, el juliol 2007, el Ministeri de Salut francès i el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya acorden emmarcar el projecte de l’Hospital de la Cerdanya amb la constitució d’una AECT, i el mes d’octubre la ministra francesa Mme. Rosalinne Bachelot i la consellera Sra. Marina Geli adquireixen els compromisos financers per a la construcció del nou centre. A finals de 2007, l’Ajuntament de Puigcerdà fa la cessió dels terrenys i el juliol de 2008 la Generalitat aprova el pressupost per al nou hospital.
 
Les obres de construcció s’inicien el febrer del 2009 i duraran fins a finals del 2011, amb l’entrada en funcionament de les noves instal·lacions durant el 2012. La Unió Europea, el desembre de 2008, a través del Programa Operatiu de Cooperació territorial Espanya-França-Andorra, atorga una subvenció FEDER de 18.600.000 € per cofinaçar la construcció de l’Hospital de la Cerdanya.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined