·     Es crearà un portal dins la seu electrònica de l’ATC, al qual tindran accés totes les persones que estiguin interessades a participar en les licitacions
 
·     Amb aquesta nova funcionalitat, l’Agència completa la darrera fase del procediment de recaptació executiva dels deutes impagats en període voluntari
 
El Govern ha aprovat el decret de creació d’un sistema propi per a la celebració de subhastes electròniques de béns i drets embargats per part de l’Agència Tributaria de Catalunya i per les entitats locals que formen part de la xarxa Tributs de Catalunya. Amb l’assumpció d’aquesta última fase del procés, l’ATC completa el recorregut íntegre del procediment de recaptació executiva que va començar a desenvolupar amb el desplegament territorial i competencial l’any 2017. La primera subhasta se celebrarà previsiblement durant el segon trimestre del 2019.
 
Aquest decret dona compliment al Reglament general de recaptació (RGR), modificat pel Reial decret 1071/2017, de 29 de desembre, que fixa un nou procediment per a la celebració de subhastes de béns embargats i determina que, a partir de l’1 de setembre del 2018, no podran ser presencials, sinó que s’hauran de fer electrònicament. També dona resposta a l’article 122-8 del Codi tributari de Catalunya, segons el qual l’Administració tributària de la Generalitat ha de promoure la utilització de les tècniques i els mitjans electrònics, informàtics i telemàtics necessaris per al desenvolupament de la seva activitat i l’exercici de les seves competències.
 
Una eina corporativa transversal, transparent i oberta a la ciutadania
 
El text preveu la creació d’un portal específic dins la seu electrònica de l’ATC, que serà el lloc de celebració de les subhastes electròniques dels béns embargats per l’Agència i per les entitats de la xarxa Tributs de Catalunya, amb les que s’hagi signat el corresponent conveni o acord de col·laboració. El nou web promourà la concurrència, ja que hi podrà accedir tothom qui estigui interessat a participar en les subhastes; simplificarà els tràmits i els farà més fàcils; donarà seguretat jurídica als processos; i serà més transparent.
 
Més endavant, el portal esdevindrà una eina corporativa transversal, ja que tots els departaments de la Generalitat i les entitats del sector públic català el podran utilitzar per subhastar béns i drets de la seva titularitat. Per exemple, les subhastes dels béns patrimonials o de les embarcacions abandonades en ports competència de la Generalitat de Catalunya podran fer-se a través d’aquesta eina.