· La Secretaria de Finances Públiques recupera la denominació de Secretaria d’Economia i incorpora la Direcció General d’Anàlisi Econòmica, adscrita fins ara a la Secretaria General
· La nova estructura reforça la coordinació interna, actualitza les funcions de les unitats directives i n’augmenta l’especialització per fer-les més operatives
El Govern ha donat llum verda al Decret de reestructuració del Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda. L’objectiu és recollir en un sol text la normativa que deriva dels decrets d’estructura dels departaments dels quals provenen les competències assumides en aquesta legislatura per Vicepresidència (Contractació Pública i Difusió i Atenció Ciutadana). D’aquesta manera, s’evita l’actual dispersió regulativa i es garanteix la seguretat jurídica en el desenvolupament de les competències del Departament.
D’acord amb el nou text, es produeix una reorganització de les unitats directives del Departament. En alguns casos es modifica la denominació, les funcions o l’adscripció d’unitats amb l’objectiu d’alinear l’estructura a l’eficàcia i eficiència en el desenvolupament de les competències pròpies del Departament. Pel que fa a la reorganització cal destacar la definició de l’estructura de la Direcció General de Patrimoni de la Generalitat de Catalunya amb la voluntat de reforçar la política patrimonial del Govern.
Entre les onze unitats que modifiquen la denominació, degut a un procés de major definició de les seves funcions, destaca la Secretaria de Finances Públiques, que es torna a denominar Secretaria d’Economia, com en la legislatura anterior, i incorpora al seu àmbit d’actuació la Direcció General d’Anàlisi Econòmica, adscrita fins ara a la Secretaria General, que se suma a les direccions que ja en depenen: la de Pressupostos i la de Política Financera, Assegurances i Tresor. També es modifica el nom de l’Oficina de Drets Civils i Polítics.
La resta d’unitats que canvien de nom per adequar-lo a l’àmbit de la seva especialització són sub-direccions generals i serveis. En aquest sentit, destaca la Sub-direcció General d’Informació i Suport Tècnic que passa a denominar-se Sub-direcció General de Coordinació Territorial i Projectes Integrals i que assumeix la millora de l’articulació, dinamisme i eficiència en les relacions amb les delegacions territorials.
D’acord amb el nou text aprovat avui, es modifica l’adscripció de quatre entitats del sector públic, amb l’objectiu que la relació amb el Departament es faci mitjançant la unitat directiva que té assignades les seves competències i, d’aquesta manera, millorar la coordinació i la supervisió de les seves actuacions. Així:
· Fira 2000 s’adscriu a la Secretaria General.
· L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO), que es relacionava amb el Departament mitjançant la Secretaria de Finances Públiques, passa a fer-ho a través de la Secretaria General.
· L’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) s’adscriu a la Direcció General de Promoció Econòmica, Competència i Regulació.
· El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic es manté dins l’àmbit de la Secretaria General, però es relacionarà amb el Departament a través de la Direcció General de Contractació Pública.
Reforç de la política patrimonial del Govern
Finalment, es reorganitza la Direcció General del Patrimoni mitjançant l’Àrea d’Implementació de les Tècniques de Gestió d’Immobles i Serveis Vinculats i l’Àrea d’Estudis de Gestió Immobiliària, per reforçar la política patrimonial del Govern i buscar l’excel·lència en la gestió del funcionament dels immobles de la Generalitat de Catalunya, així com garantir les condicions òptimes de treball del personal al servei del sector públic.