· Crea la Direcció General de Drets i Assumptes Constitucionals, dins el Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya, de la qual en dependrà l’existent Sub-direcció General de Qüestions Constitucionals
· Representarà i defensarà el Govern i l’Administració de la Generalitat davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, entre altres funcions
El Govern ha volgut reforçar l’àrea dedicada als assumptes constitucionals dins el Gabinet Jurídic de la Generalitat de Catalunya, creant la Direcció General de Drets i Assumptes Constitucionals.
La nova unitat dirigirà les propostes d’actuacions del Govern i de l’Administració de la Generalitat relacionades amb l’estudi, la implementació i la defensa dels drets i els principis rectors previstos a l’ordenament jurídic català, i on quedin incloses les funcions de representació i defensa davant el Tribunal Constitucional i en els procediments previstos en la legislació vigent davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea, per assolir més eficiència i coherència en aquest àmbit.
La creació de la nova Direcció General ve determinada per l’experiència assolida en el funcionament del Gabinet Jurídic, en el marc de les seves funcions de direcció i organització.
Concretament, la Direcció General de Drets i Assumptes Constitucionals tindrà les funcions següents:
· Assessorar sobre la defensa dels drets i principis rectors en l’àmbit de les competències del Gabinet Jurídic a l’Administració de la Generalitat i al seu sector públic institucional.
· Proposar actuacions sobre la implementació i la defensa dels drets i els principis rectors en l’àmbit de les competències del Gabinet Jurídic.
· Representar i defensar el Govern i l’Administració de la Generalitat de Catalunya davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea i assessorar jurídicament el Govern i l’Administració de la Generalitat en aquests àmbits.
· Assistir al director o directora del Gabinet Jurídic de la Generalitat en la direcció de les matèries atribuïdes a aquesta unitat directiva.
El titular d’aquesta Direcció General serà nomenat pel Govern de la Generalitat entre advocats i advocades del cos o altres juristes de reconegut prestigi amb experiència en l’exercici de la funció assessora i de representació i defensa davant el Tribunal Constitucional i el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
La Sub-direcció General de Qüestions Constitucionals
De la Direcció General de Drets i Assumptes Constitucionals en dependrà la Sub-direcció General de Qüestions Constitucionals, que tindrà les funcions següents:
· La direcció operativa dels advocats i advocades de la Generalitat davant el Tribunal Constitucional i de la resta del personal que li és adscrit.
· La representació i defensa del Govern i de l’Administració de la Generalitat de Catalunya davant el Tribunal Constitucional en tots els procediments previstos en la legislació vigent davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.
· La preparació dels requeriments d’incompetència que formuli el Govern de la Generalitat de Catalunya i de les respostes que hagi de donar als que li hagin estat formulats.
· L’assistència i defensa jurídiques en els procediments d’incompliment, d’anul·lació, precontenciosos i d’execució de sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que instrueix i segueix la Comissió Europea.
Amb aquesta modificació del Reglament dels serveis jurídics de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, aprovat pel Decret 57/2002, de 19 de febrer, el Gabinet Jurídic queda organitzat amb les següents unitats:
· La Direcció General d’Assumptes Contenciosos, de la qual en depèn la Sub-direcció General de Gestió i Coordinació Contenciosa.
· La Direcció General de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica, de la qual en depèn la Sub-direcció General de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica.
· La Direcció General de Drets i Assumptes Constitucionals, de la qual en depèn la Sub-direcció General de Qüestions Constitucionals.
Amb el canvi del Reglament també s’adapta la regulació del nomenament de director o directora general d’Assumptes Contenciosos, director o directora general de Serveis Consultius i Coordinació Jurídica i director o directora de Drets i Assumptes Constitucionals, que passa a ser a proposta de la persona titular del departament al qual és adscrit el Gabinet Jurídic de la Generalitat.