Fibra òptica

La fibra òptica de la Generalitat arribarà a la Val d'Aran el 2020

query_builder   11 març 2019 13:00

event_note Nota de premsa

La fibra òptica de la Generalitat arribarà a la Val d'Aran el 2020

  • Vielha i Naut d’Aran quedaran connectats amb fibra òptica de la Generalitat el 2020, i la resta de municipis, el 2023
  • El Govern preveu mantenir i millorar els nivell de cobertura mòbil quan s’abordi el procés de migració a les xarxes 5G
 
El Govern preveu fer arribar la fibra òptica de la Generalitat a la Val d’Aran l’any 2020, amb el desplegament a Vielha i al municipi de Naut d’Aran. Això serà gràcies a l’estesa de 22,2 quilòmetres de xarxa corresponents al tram Llavorsí – Vielha. L’any 2023 s’arribarà a la resta de municipis, amb 39,8 quilòmetres més de desplegament.
 
Aquestes dades estan incloses a l’informe que el departament de Polítiques Digitals i Administració Pública ha presentat durant el Consell Executiu d’avui.
 
Abordar els projectes de desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat 2020 i 2023 és un objectiu prioritari del departament, per fomentar el desplegament per part d’operadors de xarxes d’accés basades en fibra òptica que permetin dotar de cobertura i fomentar la competència de xarxes de nova generació als municipis de la Val d’Aran. A més, treballa per disposar d’una ruta canalitzada alternativa per la connexió de l’Aran per evitar els talls en els períodes hivernals, que són els de màxima influència.
 
Cobertura mòbil
 
El Departament també preveu mantenir i millorar els nivells de cobertura 3G i 4G quan s’abordi el procés de migració a les xarxes 5G. Pel que fa a la cobertura mòbil, les dades de simulació de cobertura 3G i 4G què disposa la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital indiquen que més del 99% de la superfície urbana disposa de cobertura 3G i 4G.
 
El Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública impulsarà mesures per fomentar el desplegament de xarxes 5G, complementant la xarxa física de fibra amb un conjunt d’espais per a la instal·lació d’equips 5G amb connexió directa a la xarxa física i orientats a la propagació de serveis intel·ligents, mòbils 5G i de connectivitat.
 
Torres de radiocomunicacions
 
Actualment hi ha sis torres de radiocomunicacions a la Val d'Aran i que són posades a disposició dels operadors de radiocomunicacions de manera indirecta mitjançant concessió, per la provisió de serveis via ràdio. Segons les dades de què disposa la Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat i Societat Digital, el 98,6% de la població disposa de cobertura TDT dels canals de la TVC i el 93,8% de la població disposa de cobertura FM de les emissores de Catalunya Ràdio. El projecte d'extensió de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat de Catalunya està cofinançat pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020.”
 
Era fibra optica dera Generalitat arribarà ara Val d'Aran eth 2020
 
  • Vielha e Naut Aran demoraràn connectadi damb fibra optica dera Generalitat eth 2020, e era rèsta de municipis, eth 2023
 
  • Eth Govèrn preve mantier e melhorar es nivèu de cobertura mobila quan s’abòrde eth procès de migracion as hilats 5G
 
Eth Govèrn preve hèr arribar era fibra optica dera Generalitat ara Val d'Aran er an 2020, damb eth desplegament en Vielha e en municipi de Naut d’Aran. Açò serà gràcies ara estenduda de 22,2 quilomètres de hilat corresponents ath tram Llavorsí – Vielha. Er an 2023 s’arribarà ara rèsta de municipis, damb 39,8 quilomètres mès de desplegament.
 
Aguestes donades son includides en arrepòrt qu’eth departament de Politiques Numeriques e Administracion Publica a presentat pendent eth Conselh Executiu d’aué.
 
Abordar es projèctes de desplegament deth hilat de fibra optica dera Generalitat 2020 e 2023 ei ua tòca prioritària deth departament, tà promòir eth desplegament per part d’operadors de hilats d’accès basadi en fibra optica que permeten dotar de cobertura e promòir era concurréncia de hilats de naua generacion enes municipis dera Val d'Aran. Ath delà, trabalhe tà dispausar d’ua rota canalizada alternatiua pera connexion d’Aran tà evitar es copadures enes periòdes iuernaus, que son es de maxima influéncia.
 
Cobertura mobila
 
Eth Departament tanben preve mantier e melhorar es nivèus de cobertura 3G e 4G quan s’abòrde eth procès de migracion as hilats 5G. Per çò qu’ei dera cobertura mobila, es donades de simulacion de cobertura 3G e 4G de qué dispause era Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat e Societat Numerica indiquen que mès deth 99% dera superfície urbana dispause de cobertura 3G e 4G.
 
Eth Departament de Politiques Numeriques e Administracion Publica darà pos a mesures tà promòir eth desplegament de hilats 5G, en tot completar eth hilat fisic de fibra damb un ensems d’espacis entara installacion d’equips 5G damb connexion dirècta en hilat fisic e orientadi ara propagacion de servicis intelligents, mobils 5G e de connectivitat.
 
Tors de radiocomunicacions
 
Actuaument i a sies tors de radiocomunicacions ena Val d'Aran e que son metudes a disposicion des operadors de radiocomunicacions de manèra indirècta per mejan de concession, pera provision de servicis via ràdio. Segons es donades de qué dispause era Secretaria de Telecomunicacions, Ciberseguretat e Societat Numerica, eth 98,6% dera poblacion dispause de cobertura TDT des canaus dera TVC e eth 93,8% dera poblacion dispause de cobertura FM des emissores de Catalonha Ràdio.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined