Acord

El Govern reforça el Programa de Retorn Voluntari de persones immigrades des de Catalunya

query_builder   20 abril 2010 15:24

event_note Nota de premsa

El Govern reforça el Programa de Retorn Voluntari de persones immigrades des de Catalunya

  • Hi aporta 500.000 euros, xifra que representa un increment de 200.000 euros respecte a l’any 2009
  • L’objectiu és oferir una sortida digna per a estrangers que es trobin en risc d’exclusió social o que pateixin un alt grau vulnerabilitat
  • S’hi poden acollir persones estrangeres en situació regular i irregular, cònjuge o parella i altres familiars directes
El Govern ha aprovat avui destinar 500.000 euros a l’Organització Internacional per a les Migracions (OIM) per a reforçar el Programa de Retorn Voluntari de persones immigrades des de Catalunya als països d’origen, en el marc d’un conveni de col·laboració amb aquest organisme que es remunta a l’any 2006. Aquesta xifra representa un increment de 200.000 euros respecte l’any 2009, fet que permetrà desenvolupar aquesta actuació, especialment en un context de crisi econòmica com l’actual i tenint en compte l’augment de la demanda.   
L’objectiu d’aquest programa és oferir una sortida digna a aquelles persones estrangeres que es trobin en risc d’exclusió social o que pateixin un alt grau vulnerabilitat. Persones que desitgen tornar al seu país perquè el seu projecte migratori no ha prosperat, però que no disposen de suficients recursos ni oportunitats per fer efectiu el viatge. En aquest sentit, les persones beneficiàries obtenen assessorament per tramitar la tornada, el finançament del bitllet aeri i, en funció dels casos, un ajut econòmic per a la seva reincorporació al país d’origen.
S’hi poden acollir persones estrangeres en situació regular i irregular, cònjuge o parella i altres familiars directes. També persones sol·licitants d’asil amb resposta denegada i persones refugiades que vulguin tornar al seu país d’origen perquè les circumstàncies hagin canviat. En queden excloses les persones amb alguna nacionalitat dels països que integren la Unió Europea, els nacionals de tercers països que disposin de targeta de residència comunitària i les persones amb nacionalitat del Marroc, Algèria i Tunísia per la proximitat geogràfica amb Catalunya. Tampoc permet el retorn a països en conflicte armat ni a menors d’edat no acompanyats.
Perquè s’aprovi la sol·licitud cal demostrar un període mínim de residència continuada a Catalunya de sis mesos i tornar a l’Administració competent la documentació oficial que s’hagi obtingut durant l’estada a Catalunya, com la targeta sanitària i, si és el cas, la targeta de residència.
Les persones interessades en acollir-se a aquest programa han d’adreçar-se als serveis socials del seu ajuntament o a alguna ONG amb  treballadors socials col·legiats, com per exemple Càritas. Un cop emplenada la sol·licitud, la Secretaria per a la Immigració s’encarrega de gestionar-la i trametre-la a la seu de l’OIM a Madrid, que s’acaba pronunciant aproximadament en el termini d’un mes i mig.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined