El Govern obre línies de préstecs per als pescadors i els armadors de Tarragona parats temporalment

El Govern obre línies de préstecs per als pescadors i els armadors de Tarragona parats temporalment

query_builder   27 abril 2010 13:48

event_note Nota de premsa

El Govern obre línies de préstecs per als pescadors i els armadors de Tarragona parats temporalment

   
  • També concedirà ajuts per primera vegada als pescadors de petxina lluent durant la veda
El Govern ha autoritzat l’Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA) a obrir dues línies de préstecs per millorar les condicions de la flota d’arrossegament dels ports de Tarragona i de palangre de superfície i de marisqueig de petxina lluent de tot Catalunya durant l’aturada obligatòria. Aquestes línies de crèdit beneficien tant els treballadors com els armadors de la flota d’encerclament.

D’aquesta forma, els armadors que acreditin que la inactivitat de l’embarcació durant el període de parada ha estat motivada pel Pla de paralització de la Direcció General de Pesca i Acció Marítima podran accedir a crèdits per valor d’1,17 milions d’euros per avançar l’ajut per a la paralització temporal corresponent a l’any 2010.
Els préstecs seran concedits per l'ICCA a un tipus d’interès fix igual al 3,75% anual, i amb un termini màxim d’un any amb amortització de capital i venciment d’interessos al final del termini. En aquests préstecs no s’aplicarà comissió d’estudi i la comissió d’obertura serà del 0,5% de l'import formalitzat.
A més, el Govern concedirà un ajut de 55.600 euros a aquesta línia de finançament per bonificar les despeses notarials de formalització, de la comissió d’obertura i dels interessos durant el termini d’aquests préstecs.
L’altra línia de préstecs servirà per avançar les prestacions d’atur que han de percebre els mariners afectats per l’aturada temporal, per un import de 578.006 euros. En aquest cas, el Govern també concedirà un ajut d’11.800 euros per aquesta línia de préstecs.
Els beneficiaris directes d’aquestes préstecs seran les confraries de pescadors de Catalunya amb flota d’arrossegament dels ports de Tarragona i de palangre de superfície i de marisqueig de petxina lluent de tot Catalunya, i seran aquestes les que faran arribar els ajuts als mariners. Els préstecs seran concedits per l'ICCA a un tipus d’interès fix igual al 3,75% i a 5 mesos de termini, no se’ls aplicarà comissió d’estudi i la comissió d’obertura serà del 0,25% de l'import formalitzat.

Petxina lluent

La caiguda de la producció d’aquesta espècie al banc natural del Maresme va obligar el Govern a publicar una ordre el febrer de 2008, en què s’establien mesures excepcionals i urgents per a la protecció i la recuperació del banc natural de petxina lluent localitzat a la zona compresa des del Masnou fins a Blanes.
En aquesta ordre es preveuen una sèrie de mesures per promoure la recuperació del banc natural, entre elles l’establiment durant quatre anys d’un període de veda de 2 mesos l’any. Des del Govern, es va prendre la decisió de subvencionar aquestes aturades biològiques.
La petxina lluent, també dita petxinot de sang o cloïssa d'Arenys, té com a nom científic Callista chione. Rep el seu nom més habitual per la pàtina lluent de color marronós que presenta a les valves i té una forma de cloïssa.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined