El Govern aprova el Decret de reestructuració del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

El Govern aprova el Decret de reestructuració del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

query_builder   24 abril 2019 14:19

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el Decret de reestructuració del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència


 
·       El Govern dona llum verda als canvis d’aquest departament, que permetran una organització més òptima
 
El Govern ha aprovat un decret segons el qual es reorganitza el Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i s’unifiquen els diferents instruments normatius que regulen la seva actuació. D’aquesta manera, la nova normativa adequa el Departament a la voluntat del Govern de projectar la seva acció exterior, depassant el seu àmbit d’actuació tradicionalment centrat en Europa, i dotant-se d’una major presència al món.
 
El decret manté l’organització en tres secretaries: Secretaria General, Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea, i Secretaria de Transparència i Govern Obert. Els principals canvis en l’organització es produeixen dins les direccions generals.
 
En aquest sentit, dins la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea es creen la Direcció General d’Afers Europeus i Mediterranis i la Direcció General d’Afers Globals, que substitueixen la Direcció General de Relacions Exteriors i la Direcció General d'Afers Multilaterals i Europeus.
 
La Direcció General d’Afers Europeus i Mediterranis farà seguiment de les relacions del Govern de la Generalitat amb altres actors europeus i del Mediterrani; projectarà Catalunya com a nucli de les relacions euromediterrànies; fomentarà la participació del Govern en el sistema de presa de decisions de la Unió Europea i coordinarà mecanismes d’assessorament, informació i finançament i programes.
 
La Direcció General d’Afers Globals té encarregada la presència de Catalunya en organismes internacionals i d’establir acords i col·laboracions amb ells; afavorir la presència catalana i el compromís del Govern amb la superació dels grans reptes globals; mantenir la interlocució amb les delegacions del Govern a l’exterior ubicades fora de l’àmbit europeu i del mediterrani i mantenir la relació amb organismes multilaterals amb seu a Catalunya.
 
A més, es crea la Direcció General d’Anàlisi i Planificació Estratègica de l’Acció Exterior, encarregada de dotar al Departament dels instruments i directrius estratègiques necessàries per reforçar l’eficàcia, coherència i capacitat d’incidència de l’acció exterior del Govern.  La nova Direcció General optimitzarà la capacitat operativa del Departament amb el seguiment i l’elaboració d’estudis d’estratègia i prospectiva de l’acció exterior i la relació amb la Unió Europea del Govern de la Generalitat; coordinarà les activitats de les delegacions del Govern a l’exterior, ha d’establir sinergies amb Think Tanks i actors destacats en l’àmbit acadèmic, elaborar estudis en l’àmbit de l’organització i conducció de l’acció exterior i fer seguiment del dret internacional i de les iniciatives de reformes d’organismes.
 
Finalment, encara dins la Secretaria d’Acció Exterior i de la Unió Europea, la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament s’amplia amb el Servei de Planificació, Seguiment i Avaluació i el Servei de Coordinació i Participació. Aquesta és una aposta per tal que la Cooperació guanyi protagonisme i sigui un dels eixos del Departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència.
 
Per la seva banda, la Secretaria General manté l’estructura habitual i és l’encarregada d’organització, procediment i règim jurídic. La Secretaria General del Departament d’Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència inclou la Direcció General de Relacions Institucionals, encarregada de les relacions amb el Parlament i les relacions bilaterals amb l’Estat.
 
Finalment, la Secretaria de Transparència i Govern Obert també modifica la seva estructura interna. La Secretaria impulsa i promou el govern obert i dirigeix, impulsa les polítiques de transparència i impulsa el Govern obert, entre d’altres. La Direcció General de Transparència inclou la gestió de Transparència i Dades Obertes; mentre que Participació Ciutadana i processos electorals s’emmarca dins la Direcció General de Participació Ciutadana i Processos Electorals.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined