
El delegat del Govern de la Generalitat a Girona, Pere Vila, ha visitat aquest matí la seu de la Indicació Geogràfica Protegida Poma de Girona a Mas Badia, a La Tallada d’Empordà, acompanyat pel director dels Serveis Territorials d’Empresa i Coneixement, Josep Polanco. Durant la visita el delegat del Govern ha pogut conèixer amb detall a través del president de Poma de Girona, Llorenç Frigola, l’aposta per una producció cada vegada més sostenible. Frigola ha traslladat al delegat la problemàtica que tenen els fructicultors i ha reivindicat la promoció i el consum del producte local. Per la seva part, Pere Vila s’ha posat a disposició del sector productor “per aconseguir una poma sostenible tant des del punt de vista mediambiental com econòmic”.
La poma de Girona ja es cultiva en finques que compleixen la norma de producció integrada, un sistema que minimitza l’ús de productes agroquímics i aplica processos que afavoreixen la diversitat de l’ecosistema agrícola en preservar la flora i la fauna autòctones i potenciar l’activitat conservadora del medi rural i del paisatge. Però en la línia d’innovar, últimament el sector ha desenvolupat projectes per produir una poma encara més sostenible. Així treballa en un programa de renovació de varietats per adaptar-se al canvi climàtic mitjançant el desenvolupament, producció i comercialització de varietats adaptades a climes més càlids. La iniciativa ha de permetre millorar la qualitat, augmentar la producció i reduir les importacions. Els productors de Poma de Girona fa temps que utilitzen sondes d’aigua connectades a internet que permeten estalviar aigua i també fan servir mètodes biològics per controlar les plagues.
Poma de Girona està formada per 80 productors de les empreses Girona Fruits de Bordils, Frutícola Empordà de Sant Pere Pescador i Giropoma Costa Brava d’Ullà. En total produeixen cada any 80.000 tones de pomes.