Plans d'Ocupació Local

Els Plans Extraordinaris d'Ocupació Local impulsats pel Govern permetran la contractació de 13.200 persones en atur

query_builder   4 maig 2010 13:51

event_note Nota de premsa

Els Plans Extraordinaris d'Ocupació Local impulsats pel Govern permetran la contractació de 13.200 persones en atur

  • Les entitats locals han presentat 1.665 sol·licituds per dur a terme projectes
  • Els Plans Extraordinaris d’Ocupació Local combinen formació i treball i s’emmarquen exclusivament en sectors emergents o tradicionals que generen ocupació
  • Amb aquests Plans, el Govern reforça les mesures adreçades a millorar la situació de les persones en atur invertint en la seva formació

El Govern preveu la contractació de més de 13.200 persones en atur mitjançant els Plans Extraordinaris d’Ocupació Local, atès que ha rebut un total de 1.665 sol·licituds de projectes presentades per les entitats locals. Els Plans Extraordinaris d’Ocupació Local, que combinen activitats de formació i de treball per a persones en atur, estan vinculats als sectors bé tradicionals o bé emergents que generaran ocupació com, per exemple, les tecnologies de la informació i la comunicació, les energies renovables, l’eficiència i l’estalvi energètic, i la rehabilitació d’habitatges, edificis o equipaments de titularitat o d’ús públic.
 
Amb l’atorgament d’aquests Plans, el Govern reforça les mesures adreçades a millorar la situació de les persones en atur invertint en la seva preparació, combinant la formació i el treball en aquells sectors, tradicionals o emergents, que creen ocupació.
 
Invertir en formació per encarar la recuperació
 
L’objectiu del Govern és augmentar la preparació de les persones en atur per millorar la seva ocupabilitat amb una clara aposta per la formació en totes les iniciatives noves incloses en les polítiques actives dissenyades pel Govern, com el projecte SUMA o els Plans d’Ocupació, així com en les polítiques passives com la Renda Formació de Treballadors Autònoms i la Renda Mínima d’Inserció.
 
El canvi de les polítiques adreçades a les persones en atur engegat pel Govern suposat un clar increment de la formació, l’assessorament, l’orientació i l’experiència professionalitzadora de les persones en atur en sectors que puguin crear ocupació.
 
Aquest canvi s’està aconseguint amb el consens i la col·laboració dels agents econòmics i socials i les empreses, com es demostra amb l’Acord dels 30 compromisos per l’Ocupació/Projecte Impuls, signat el 21 de desembre de 2009. Alhora, el Govern posa especial èmfasi en l’esforç de col·laboració, cooperació i consens que les entitats locals estan fent en aquests moments per aplicar les mesures engegades pel Govern al territori.
Formació i Treball: Plans Extraordinaris d’Ocupació Local
Les 1.665 sol·licituds presentades per les entitats locals impliquen la contractació d’un total de 13.227 persones que, durant un període de sis mesos, treballaran i es formaran en les activitats de les especialitats professionals incloses en els Plans Extraordinaris d’Ocupació Local.
Les entitats locals contractaran les persones que estiguin en situació d’atur inscrites com a demandants d'ocupació a les oficines de treball, que no cobrin la prestació o subsidi d'atur o els manqui un mes per exhaurir-la, en el moment de la presentació de l'oferta d'ocupació.
A més, tenen caràcter preferent per als projectes de Plans Extraordinaris d'Ocupació Local les persones que compleixen els requisits anteriors i que a més hagin participat en accions formatives relacionades amb els sectors prioritzats a la convocatòria, siguin dones, joves de fins a 30 anys o persones amb discapacitat i altres col·lectius en situació de risc d'exclusió social.
Sol·licitud de projectes presentats
Les entitats locals han presentat 1.665 projectes de Plans Extraordinaris d’Ocupació Local en els tres àmbits delimitats pel Govern: energies renovables i estalvi i eficiència energètica; tecnologies de la informació i la comunicació; i rehabilitació d’habitatges, d’edificis i equipaments de titularitat o d’ús públic.
Les sol·licituds presentades dels projectes es distribueixen de la manera següent:
Tipologia
Projectes
Persones ocupades
%
Energies renovables i eficiència i estalvi energètic
263
2.247
16,9%
Tecnologies de la informació i la comunicació
666
4.148
31,4%
Rehabilitació d’habitatges, d’edificis i d’equipaments de titularitat o d’ús públic
736
6.832
51,7%
TOTAL
1.665
13.227
100%

Exemples de projectes presentats
  • Energies renovables i estalvi i eficiència energètica: Entre els projectes presentats, hi ha 38 sol·licituds d’entitats locals per fer actuacions d’eficiència energètica i energies renovables en centres o dependències de titularitat pública per valor de 2.387.000 euros que implicarà la contractació de 355 persones. També s’han presentat 22 sol·licituds per portar a la pràctica projectes de renovació de les instal·lacions d’il·luminació i enllumenat exterior per tal de reduir el consum energètic per valor de 380.000 euros que suposarà la contratació de 57 persones.
  • Tecnologies de la informació i la comunicació: Entre els projectes presentats, hi ha 374 projectes de digitalització de documents i tractament de documents per valor de 13.677.000 euros que implicarà la contractació de 2.037 persones. Així mateix, s’han presentat 148 sol·licituds de projectes de telematització de serveis públic per valor de 4.930.000 euros amb una contractació prevista de 729 persones.
  • Rehabilitació d’habitatges, d’edificis i equipaments de titularitat o d’ús públic: Entre els projectes presentats, hi ha 379 projectes de millora de centres educatius, serveis socials, sanitaris, culturals o esportius per valor de 26.227.000 euros que suposarà la contractació de 2.037 persones. A més, s’han presentat 147 sol·licituds de projectes de rehabilitació d’habitatges de titularitat o de gestió públiques i d’espais públics així com de millora de l’habilitabilitat d’habitatges de grups vulnerables per valor de 13.105.000 euros amb una contractació prevista de 1.287 persones.
Plans d’Ocupació 2010: previsió de 25.000 persones contractades
 
Els “30 compromisos per a l’ocupació, el teixit econòmic i el desenvolupament local de Catalunya-Projecte Impuls”, signats pel Govern amb els agents socials i econòmics, prioritzen la creació directa d’ocupació mitjançant els Plans Extraordinaris d’Ocupació Local per fer front al nombre actual de persones en situació d’atur.
 
El Govern compta enguany amb 100 milions més per als nous Plans Extraordinaris d’Ocupació Local, dels quals 5,2 milions es destinen a formació, que se sumen al pressupost ordinari destinat a Plans d’Ocupació que el Servei d’Ocupació de Catalunya atorgarà i subvencionarà properament.
 
Entre tots els Plans d’Ocupació de 2010, ordinaris i extraordinaris, al voltant de 25.000 persones en situació d’atur, més del triple que les del 2009 (7.000 aproximadament), es beneficiaran amb un contracte de treball de les entitats locals per realitzar una feina vinculada a un sector tradicional o emergent que generi ocupació de futur, alhora que permetrà millorar les possibilitats de les persones per trobar feina afegint-hi formació.
 
D’aquesta manera, els Plans Extraordinaris d’Ocupació Local s’erigeixen en una resposta del Govern davant la situació d’atur, contribueixen a enfortir els fonaments formatius i professionals de les persones en situació d’atur beneficiàries, que rebran un ingrés econòmic, i a millorar les condicions de vida de les persones i dels territoris on es materialitzen els projectes dels Plans.
 
En definitiva, la finalitat dels Plans Extraordinaris d'Ocupació Local és fomentar l'ocupabilitat de les persones treballadores en situació d'atur i millorar la seva capacitat d'adaptació al canvi, la seva qualificació i competències professionals en sectors i activitats capaços de generar nous llocs de treball, mitjançant l'adquisició de l'experiència laboral i la formació professionalitzadora o transversal.
Aplicació de l’Acord de Mesures per a l’Ocupació
Amb els Plans Extraordinaris d’Ocupació Local, el Govern està portant a la pràctica la resta de compromisos de l’Acord com són, per exemple, l’augment de la formació ocupacional tant en centres propis com en centres d’entitats locals i privats col·laboradors; la Renda Formació de Treballadors Autònoms; la Renda Mínima d’Inserció; la integració de la Formació Professional amb la creació de la Comissió del Sistema de Formació i Qualificació Professionals; la intermediació i serveis a les empreses; i el Pla de millores a les oficines de treball.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined