Esport

El Govern aprova el nou Decret d'Entitats Esportives

query_builder   4 maig 2010 13:55

event_note Nota de premsa

El Govern aprova el nou Decret d'Entitats Esportives

  • Les entitats hauran d’afavorir la presència de dones en els seus òrgans directius per poder accedir a subvencions públiques, crèdit o aval públic
  • La durada dels mandats de les federacions esportives passa de 4 a 6 anys, deixant-ne en les seves mans la limitació
  • S’amplia la definició d’esportista català als estrangers amb 2 d’anys d’empadronament a Catalunya
El Govern ha aprovat avui el nou Decret de les Entitats Esportives de Catalunya, que simplifica la normativa en aquest àmbit i incorpora novetats que afecten tot tipus de clubs, federacions i entitats. El text, que entrarà en vigor en 20 dies, estableix mesures per afavorir la igualtat de gènere, una millor gestió de les entitats i canvis en l’estatut dels directius o en el règim orgànic pel qual es regeixen els clubs, entre d’altres coses.
 
Cal destacar que aquest decret és pioner perquè dóna instruments al Govern per aplicar mesures de caire legislatiu que afavoreixin la presència del màxim nombre de dones en llocs de rellevància de les juntes directives de les entitats esportives de Catalunya. Així, totes les entitats han de preveure plans d’igualtat i de promoció de l’esport femení tant en la vessant de la pràctica com en la gestió.
 
Les federacions, els clubs i les agrupacions esportives han de complir un criteri de gènere en la composició de les juntes directives o consells d’administració per poder accedir a subvencions públiques, crèdit o aval públic. Les entitats esportives hauran de triar entre el compliment de la paritat (més d’un 40% de qualsevol gènere) o tenir un nombre de dones a les juntes igual o superior a la proporció d’associades o de llicències existents en l’entitat. El Govern, a més, crearà un distintiu específic per reconèixer les entitats esportives que destaquen per l’aplicació de polítiques d’igualtat.
 
S’arriba a aquest punt després que la Secretaria General de l’Esport hagi dut a terme durant aquesta legislatura diverses accions de sensibilització, de promoció i de formació per afavorir tant la pràctica, com l’excel·lència i les tasques directives en l’esport per part de les dones
 
Canvis en el desenvolupament dels clubs i les federacions: mandats, assemblees i constitució
 
La nova normativa també afecta de diverses maneres el desenvolupament dels clubs. Així, en primer lloc, garanteix que si els Estatuts preveuen la limitació de mandats, el president sortint no pugui assumir la presidència en cap moment del mandat immediatament posterior. 
 
Es mantenen els canvis decretats anteriorment, que estableixen la durada dels mandats de 6 a 8 anys i la presència d’un mínim de 3 persones per constituir un club. A més, s’elimina la distinció entre club federat i club de lleure i s’homologuen les Associacions Esportives Escolars al règim de funcionament dels clubs.
 
Pel que fa a la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC), el Decret limita els mandats de la junta directiva i presidència en 6 anys, sense regular la limitació de mandats. I en les unions esportives de clubs –pas previ a constituir una federació-, es rebaixa de 10 a 5 els clubs necessaris per formalitzar-se.
 
El Decret també liberalitza el règim de compromissaris per les assemblees, de manera que a partir d’avui serà un procés optatiu i només per als clubs amb més de 3.000 socis. Aquest sistema queda prohibit en el cas de l’elecció de la junta directiva. També es recomana als clubs que tenen part de la seva massa social fora del territori, que introdueixin mecanismes de participació per aquests socis, especialment en els processos electorals.
 
Quant a les federacions esportives, el nou Decret d’Entitats Esportives modifica la durada dels mandats, que passen de 4 a 6 anys, deixant en mans de cada federació la limitació de mandats i es rebaixa de 20 a 10 el nombre de clubs necessaris per constituir-ne una.
 
Més llibertat per les federacions catalanes i els esportistes
 
El nou decret deixa sense efecte la subjecció obligatòria de les federacions catalanes a les estatals i els dóna llibertat de vinculació a altres federacions estatals o internacionals. Un altre canvi destacat és l’ampliació de la definició d’esportista català als estrangers amb 2 d’anys d’empadronament a Catalunya (veïnatge administratiu). A banda, i pel que fa a l’activitat de les seleccions catalanes, prima el dret d’un esportista a participar en la selecció sobre el dret del club a retenir-lo.
 
Altres novetats
 
També hi ha novetats destacades en les funcions dels directius de les entitats, que veuen reforçat el seu caràcter voluntari i no professional. Queden regulades, a més, les incompatibilitats dels càrrecs directius, així com la percepció de compensacions econòmiques als directius, de manera que no podran ser contractats directa o indirectament.
 
Dins les federacions, el Decret prohibeix els contractes blindats als professionals i també regula les incompatibilitats dels presidents, que no podran ser càrrecs electes o de lliure designació.
 
Amb la voluntat de vetllar per la salut dels esportistes, el Decret d’Entitats Esportives determina, d’altra banda, que per obtenir una llicència serà obligatori presentar una declaració responsable en relació a l’estat de salut i condició física del demandant. Si és necessari, el/la sol·licitant haurà d’acreditar l’obtenció d’un certificat mèdic d’aptitud o informe mèdic.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined