• El vicepresident ha presentat avui les ‘Projeccions de Població’ de Catalunya que elabora l’Institut d’Estadística de Catalunya
  • L’any 2030, la població catalana es situarà en 8 milions d’habitants i l’esperança de vida arribarà a 83,2 anys per als homes i 88 per a les dones
Fotografia del vicepresident Aragonès durant la presentació de les
El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha presentat avui les ‘Projeccions de Població’ de Catalunya que elabora periòdicament l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Aragonès ha subratllat el valor que tenen aquestes projeccions a l’hora de planificar els recursos públics, “ja que el que volem des del Govern és que cada euro que inverteixi la Generalitat tingui un retorn social present i futur, i gràcies a aquestes projeccions podem fer una planificació més acurada i precisa”. L’acte també ha comptat amb la participació del director de l’Idescat, Frederic Udina; del director del Centre d’Estudis Demogràfics, Albert Esteve, i de la secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas.
 
Les projeccions de l’Idescat preveuen la població futura de Catalunya fins a l’horitzó del 2061 i la de comarques i Barcelona ciutat fins al 2038. D’acord amb les projeccions, la xifra de 7,544 milions d’habitants de Catalunya del 2018 augmentaria fins a 8,009 milions el 2030. Així, en aquest període la població creixerà en gairebé mig milió de persones, principalment per efecte de la migració, ja que el creixement natural (naixements menys defuncions) serà negatiu.
 
El vicepresident ha destacat la importància que els fluxos migratoris tindran en l’augment de la població activa de Catalunya, i ha subratllat que “el nostre repte com a administració pública és generar ocupació i que aquesta sigui de qualitat”. En aquest sentit, també ha reconegut que, tot i la gran capacitat de Catalunya per atreure talent, “encara tenim un dèficit preocupant pel que fa als professionals de caràcter tècnic”. Segons Aragonès, “les nostres empreses demanden aquests perfils i, en col·laboració amb les organitzacions sindicals i empresarials, hem de facilitar que els trobin, a dins i a fora de Catalunya”. El vicepresident ha insistit en la necessitat de seguir construint una Catalunya pròspera i inclusiva, i on ningú -de cap edat, procedència i circumstància personal- es quedi enrere.
 
Reptes per a les administracions públiques
 
Les projeccions de l’Idescat també constaten l’envelliment progressiu de la població catalana, en paral·lel a un augment rellevant de l’esperança de vida. L’estudi indica que la població de 65 anys i més continuarà creixent en el futur, ja que passarà d’1,417 milions el 2018 (el 18,8% de la població) a 1,785 milions el 2030 (el 22,3%). Pel que fa a l’esperança de vida, aquesta augmentarà fins als 83,2 anys en el cas dels homes i fins als 88 anys en el cas de les dones. Aragonès ha alertat que aquest augment de l’esperança de vida planteja diversos reptes a les administracions públiques, tant pel que fa a l’àmbit de la salut com als serveis socials i a la sostenibilitat de l’actual sistema de pensions. “Totes elles són qüestions cabdals per a la Generalitat, però també per a la resta d’administracions públiques: per tant, calen mirades transversals i actuacions coordinades i d’abast global”, ha conclòs.
 
Aragonès ha agraït la feina feta per Frederic Udina, que aquest mes de maig deixa el càrrec de director de l’Idescat després de gairebé 8 anys al capdavant de l’institut.
 

2  

Imatges

Fotografia (1)

Fotografia (1) 308

Fotografia (2)

Fotografia (2) 321

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 51