event_note Nota de premsa

El DAR aprova les Normes tècniques i Quaderns de Producció Integrada per al 2010

 
El Departament d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha aprovat les Normes tècniques i Quaderns de Producció Integrada per al 2010, per mitjà d’una Resolució publicada avui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).
 
Les normes aprovades corresponen a fruita de llavor, fruita de pinyol, hortalisses, cítrics, fruita seca, olives, raïm per a vinificació, cereals d’hivern, cereals d’estiu, fruita seca elaborada i elaboració d’oli d’oliva, així com els corresponents quaderns d’explotació i quaderns de conservació o postcollita de Producció Integrada.
 
Les novetats més significatives introduïdes a les normes tècniques de Producció Integrada fan referència a la revisió i actualització de totes les matèries actives de productes fitosanitaris. La reducció de matèries actives i usos autoritzats que va ésser especialment significativa l’any 2009, com a conseqüència de la revisió de productes fitosanitaris a nivell europeu, la qual va representar la caiguda de més d’un 10% dels usos autoritzats, ha continuat durant l’any 2010 amb una reducció més moderada que afecta al 3% dels mateixos.
 
Enfront d’aquesta reducció de fitosanitaris, Producció Integrada té previst fer arribar al Ministeri de Medi Ambient, i Medi Rural i Marí (MARM) una petició formal per demanar l’autorització de nous usos, actualment no previstos, d’aquelles matèries actives que han demostrat la seva utilitat en el control fitosanitari de plagues i malalties.
 
Pel que fa a l’elaboració de noves normes de Producció Integrada, el passat mes d’abril es va constituir el Comitè tècnic de Producció Integrada d’elaboració de Vi, que està treballant en la redacció d’aquesta norma, la qual es preveu aprovar a començaments d’estiu. També està prevista l’elaboració de la norma tècnica de Producció Integrada d’arròs i farratges, i més endavant la de Producció Integrada de plantes aromàtiques.
 
Actualment, Catalunya està treballant amb altres regions europees, sota la coordinació de l’Assemblea de Regions Europees de Fruits, Llegums i Hortalisses (AREFLH), amb l’objectiu que la Comissió Europea (CE) aprovi un Reglament Comunitari que reguli la Producció Integrada a nivell de tota Europa.
 
Pel que fa a la Producció Integrada, val a dir que es constata una clara consolidació d’aquest sistema de producció respectuós amb el medi ambient i amb la salut de les persones. A nivell de tot l’Estat s’observa un increment constant de la Producció Integrada superior al 22% en l’últim any. I pel que fa a Catalunya, pionera en la implantació d’aquest sistema de producció, es pot apreciar la mateixa tendència. Actualment hi ha inscrites més de 30.000 hectàrees.
 
 
6 de maig de 2010