Regadius

El Govern impulsa els regadius de l'Aldea-Camarles i de la Conca de Tremp

query_builder   11 maig 2010 13:58

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa els regadius de l'Aldea-Camarles i de la Conca de Tremp

 
 
  • Accelera la construcció del regadiu Aldea-Camarles, al Baix Ebre, i la millora del de la Conca de Tremp, al Pallars Jussà, que regaran una superfície total de gairebé 10.000 hectàrees
  • També ha autoritzat l’Institut Català de Crèdit Agrari a atorgar un aval de 3,1 milions d’euros a la Comunitat de Regants del Garrigues Sud
 
El Govern ha donat un impuls als regadius de l’Aldea-Camarles i de la Conca de Tremp i ha aprovat les obres de la xarxa primària del primer i actuacions de millora del segon. Aquestes accions són necessàries per poder iniciar les obres corresponents a la xarxa de distribució, que permetran l’arribada de l’aigua de les xarxes de reg a les finques dels beneficiaris. En ambdós casos, els beneficiaris no hauran de pagar fins que no arribi l’aigua a les seves finques.
 
Aquestes obres corresponen a la captació, estacions de bombaments, canonades d’impulsió, basses de regulació, escomesa elèctrica i línies elèctriques de distribució així com les expropiacions necessàries per a la seva execució.
 
 
Regadiu de l’Aldea-Camarles
 
Aquest regadiu, situat a la comarca del Baix Ebre, permetrà la posada en reg d’una superfície de 5.292 hectàrees, amb una dotació de 2.289 m3/ha i any. Es preveu que posi en reg de suport 4.265 hectàrees d’olivera i garrofers i implantar cítrics en 670 hectàrees que correspon a la part més baixa, on la climatologia és més adequada. Es tracta d’una actuació que permetrà la fixació de la població en el territori i una millora de l’economia agrària. L’import de les obres de la xarxa primària ascendeix a 36 milions d’euros i afecta els termes municipals de Tortosa, Camarles, l’Ampolla, i l’Aldea.
 
 
Ampliació i modernització del regadiu de la Conca de Tremp
 
La concessió d’aquest regadiu, situat a la comarca del Pallars Jussà, data del 1912 i capta l’aigua de l’embassament de Sant Antoni, al riu Noguera Pallaresa. Rega una superfície de 4.634 hectàrees amb una dotació de 6.460 m3/ha i any per a conreus d’alfals (40%), blat de moro (22%), ordi (15%), pomera (3%) i vinya (5%).
 
Les obres que s’estan realitzant comporten la modernització i consolidació de la zona regable de la Conca de Tremp mitjançant la transformació del reg actual per gravetat a un sistema de reg a pressió als termes municipals de Castell de Mur, Gavet de la Conca, Llimiana, Talarn, i Tremp. El pressupost de la xarxa primària ascendeix a 48,8 milions d’euros i afavorirà una agricultura que possibiliti un reg més eficient i sostenible, així com fixar la població en el territori.
 
S’han redactat projectes constructius de la captació i canonada de transport, de la xarxa primària d’ambdós marges, i actualment els projectes constructius de la xarxa de distribució de tots dos marges es troben en fase de redacció. Paral·lelament, el Govern està portant a terme el procediment de la concentració parcel·lària i del regadiu d’aquesta zona per tal d’iniciar les obres durant aquest any.
 
Aval a la Comunitat de Regants del Garrigues Sud
 
D’altra banda, el Govern també ha autoritzat l’Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA) a atorgar un aval a la Comunitat de Regants del Garrigues Sud, per un import de 3,1 milions d’euros, amb la finalitat de garantir la part a càrrec dels regants del “Projecte de regadiu Garrigues Sud. Etapa IV, als termes municipals de Juncosa, Bellaguarda i els Torms. Fase 6”.
 
El Govern està duent a terme la transformació en regadiu de la zona Garrigues Sud, que permetrà regar una superfície total de 10.600 hectàrees amb reg de suport per a l’olivera, l’ametller i la vinya, a la zona de la comarca de les Garrigues. L’aigua es capta del riu Ebre a l’altura de l’embassament de Flix. La implantació del regadiu del Garrigues Sud permetrà a la comarca de les Garrigues la fixació de la població rural al territori.
 
El projecte afectarà una superfície a transformar de 1.764 hectàrees situades als termes municipals de Juncosa, Bellaguarda, i els Torms amb un pressupost total de 27,4 milions d’euros. Aquesta actuació correspon a l’etapa IV del projecte de regadiu del Garrigues Sud, que comprèn 5.500 hectàrees. L’atorgament d’aquest aval ha de permetre l’inici de les obres de la darrera fase d’execució d’aquest regadiu.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined