· La iniciativa, promoguda per l’IDAPA, mostra el valor afegit que aporten els guies professionals als visitants facilitant-los la descoberta del territori
· La ciutadania interessada en contractar un guiatge disposa d’un directori en línia de professionals classificats segons les comarques, l’idioma que parlen o la seva especialitat temàtica

El director de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de Territori i Sostenibilitat, Pere Porta, ha presentat avui la campanya A la muntanya, deixa’t guiar que vol impulsar la contractació de guies professionals difonent el valor afegit que aporten a la població que es decideix a descobrir el territori pirinenc mitjançant el senderisme.
La campanya aporta 10 motius de pes pels quals val la pena contractar un guiatge:
1. Diversió: Els guies ajuden a passar-ho bé.
2. Comoditat: No cal conèixer l’itinerari.
3. Seguretat: Per afrontar situacions de risc a la muntanya.
4. Aprenentatge: Transmeten coneixements.
5. Reflexió: Ajuden a copsar allò que veiem.
6. Privilegi: Descobreixen detalls i llocs que passarien desapercebuts.
7. Informació: Donen consells sobre què fer i visitar a la destinació.
8. Passió pel territori: Transmeten l’estima pel paisatge, la cultura i la població local.
9. Ocupació: El guiatge crea llocs de treball en zones poc poblades.
10. Preu ajustat: Els serveis no són cars i aporten valor afegit.
Per tal de fer arribar aquests avantatges a la població interessada, el web de la campanya ofereix una sèrie de sis vídeos amb un tast de la diversitat d’activitats guiades que es poden viure arreu de l’Alt Pirineu i Aran (guiatges de muntanya, de fauna, de geologia, de cultura, etc.). Aquests vídeos se sintetitzen en un de resum que permet veure guies en acció i escoltar testimonis de visitants de perfils diversos.

Des del web de la campanya també es pot accedir a un directori de guies professionals de l’Alt Pirineu i Aran. Aquesta eina de consulta en línia, pionera al nostre país, permetrà als visitants conèixer l’oferta de guies en actiu i filtrar-la segons les comarques on exerceixen, els idiomes que parlen o les especialitzacions temàtiques (muntanya, natura, cultura, etc.). Es preveu que els propers mesos més guies s’afegeixin al directori, contribuint així a la promoció d’aquests professionals.
Aquesta campanya és una iniciativa de l’IDAPA en el marc de la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran, que ha comptat amb la col·laboració de guies d’arreu dels Pirineus. La Taula és un grup de treball integrat per una quarantena d’agents públics i privats que actua com a òrgan consultiu i participatiu de l’IDAPA en l’àmbit dels camins i de les activitats respectuoses que els utilitzen.
La iniciativa s’ha presentat avui en el marc de la jornada L’ecosistema dels guies pirinencs: com enfortir la col·laboració entre els guies i la resta d’agents turístics, que ha tingut lloc a la Pobla de Segur, organitzada per l’IDAPA, l’Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran i la Taula de Camins de l’Alt Pirineu i Aran.
4