- El nou decret esmenarà l’actual manca de regulació aplicable als ocells fringíl·lids de les espècies verdum, cadernera, passerell comú i pinsà comú que actualment romanen en captivitat i als que neixen fruit de la cria en captivitat, derivada de la finalització de la vigència del Decret 139/2014
El Govern ha obert la consulta prèvia a l’elaboració del Projecte de decret sobre la tinença i la cria en captivitat d’ocells fringíl·lids adreçada a l’activitat tradicional de concursos de cant.
L’objectiu és resoldre l’actual manca de regulació, atès que el Decret 139/2014, de 14 d’octubre, que regulava aquest aspecte va exhaurir la seva vigència el passat 31 de desembre de 2018. Concretament, respecte de les espècies verdum, cadernera, passerell comú i pinsà comú que actualment romanen en captivitat i als que neixen fruit de la cria en captivitat. Mentrestant, la normativa europea (Directiva 2009/147/CE, relativa a la conservació de les aus salvatges) i la normativa estatal (Llei 42/2007, de 13 de desembre, del patrimoni natural i de la biodiversitat), estableixen les mesures genèriques necessàries per garantir la conservació de la biodiversitat que viu en estat salvatge i, específicament, prohibeix donar mort, danyar, molestar o inquietar intencionadament els animals salvatges.
El futur decret afectarà tant les persones membres de les societats ocellaires federades que actualment disposen d’ocells fringíl·lids i participen en concursos de cant, com els futurs posseïdors i futurs criadors d’aquestes espècies per destinar-los a participar en les activitats tradicionals relacionades amb el cant. En darrer terme, es preveu que també pugui afectar les federacions que integren societats ocellaires, en tant que puguin col·laborar en el control de la cria en captivitat d’aquests ocells.
La Directiva d’aus estableix, com a norma general, la prohibició de matar i de capturar tot tipus d’ocells salvatges (article 5). Tanmateix, preveu, com a excepció, la possibilitat de capturar, en condicions estrictament controlades i de manera selectiva, petites quantitats d’ocells, quan no hagi una altra solució satisfactòria (article 9.1.c). Per als ocells fringíl·lids, però, no preveu aquesta possibilitat, i sí aposta per la cria en captivitat. Catalunya no autoritza captures d’ocells fringíl·lids a la natura des del 2016 i persegueix i sanciona la captura furtiva, d’acord amb la normativa vigent.