• Budó ha subratllat que el sistema sanitari català és “un model de consens” que s’ha basat en un finançament públic i en la diversitat en la provisió de serveis, un fet que ha estat “l’èxit del nostre sistema”
 
  • La consellera ha desglossat quatre reptes als quals s’enfronta Catalunya en els propers anys en l’àmbit sanitari: l’envelliment de la població, la transformació digital, la transformació del model assistencial i el reconeixement dels professionals
Consellera Budó
La consellera Budó durant la inauguració de la II Jornada Projecte + Futur; amb Enric Mangas, president de La Unió; Valentí Farràs, director del CaixaFòrum; i Roser Fernández, directora general de La Unió, entre altres.
De finançament, sempre se’n necessita més. Per això és molt important que a Catalunya puguem gestionar els nostres recursos” ja que seria “la manera més segura per corregir l’infrafinançament crònic que pateix el sistema de salut”. En aquest sentit s’ha expressat aquest matí la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, en el marc de la Jornada Projecte + Futur, organitzada per La Unió, Associació d’Entitats Sanitàries i Socials. Budó ha subratllat que el sistema sanitari català és “un model de consens” que s’ha basat en un finançament públic i en la diversitat en la provisió de serveis, un fet que ha estat “l’èxit del nostre sistema”.
 
Durant l’acte inaugural, la consellera ha desglossat els reptes que té Catalunya en aquest àmbit en els propers anys. En primer lloc, ha destacat l’envelliment progressiu de la població, que “necessitarà de més recursos i de forma més sostinguda” alhora que “obligarà els centres a adaptar-se a una patologia més cronificada”.
 
En segon lloc, Budó ha parlat del repte de la transformació digital i del fet que l’assistència sanitària tingui eines més innovadores “per donar millors serveis”. En aquest sentit, ha recalcat que aquest “ha de ser un objectiu de país”. També ha recordat l’Estratègia Blockchain de Catalunya, que el Consell Executiu ha aprovat aquesta setmana, en la qual s’hi inclouen dos projectes que tenen a veure amb la gestió sanitària: el suport en el transplantament d’òrgans i l’habilitació del dret de donació de dades per part d’un pacient per autoritzar un tercer al seu historial clínic per fer recerca.
 
La consellera s’ha referit, en tercer lloc, a la necessitat d’un nou concepte assistencial, “més participatiu i que posa el pacient -cada cop més informat- al centre del sistema sanitari”. També amb un “major lideratge i participació de les direccions i professionals en les decisions”. En aquest sentit, ha fet referència a incrementar el treball multidisciplinar i a la interacció entre els diferents nivells assistencials.
 
En darrer lloc, Budó ha remarcat el reconeixement dels professionals, tant la seva carrera, l’accés continuat a la formació com el reconeixement econòmic.