·       És el primer pla anual del nou Pla director de cooperació 2019-2022, emmarcat en l’Agenda 2030 i els Objectius de Desenvolupament Sostenible
 
·       La Generalitat de Catalunya destinarà un total de 36,7 milions d’euros a ajut oficial al desenvolupament el 2019
 
·       El Congrés Internacional d’Esport i Desenvolupament al mes d’octubre consolida l’esport com a eina estratègica per al desenvolupament
 
El Govern ha aprovat el  Pla anual de cooperació al desenvolupament 2019, un document que recull les accions previstes pel Govern en matèria de cooperació internacional, tant aquelles impulsades per l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament (ACCD) com la resta d’unitats del Govern que hi treballen.
 
La dotació pressupostària és de 36,7 milions d’euros, distribuïts entre l’ACCD (17.4 milions d’euros) i la resta de departaments (19,3 milions d’euros). En concret, es preveu una despesa de 20,32 milions d’euros per a projectes de desenvolupament; 5,95 milions d’euros a educació per al desenvolupament; i 4.05 milions d’euros per a acció humanitària.
 
La major part d’aquest import es dedica a projectes i programes (25.91 milions); uns 937.000 euros es destinen a suport a estructures d’organitzacions i entitats; i 3.13 milions a beques i activitats de recerca; finalment, les assistències tècniques tindran una despesa aproximada de 322.000 euros.
 
Una de les actuacions més rellevants és la convocatòria de programes concertats biennals de l’ACCD. Es tracta d’actuacions de desenvolupament i educació per al desenvolupament, amb una execució màxima de 30 mesos, i amb una dotació global d’11 milions d’euros per als anys 2019 i 2020.
         
També aquest 2019 està en marxa una nova edició del Programa català de protecció de defensors i defensores dels drets humans, una iniciativa conjunta de la Secretaria d’Igualtat, Migracions i Ciutadania i l’ACCD. Consisteix en un acompanyament integral a les persones defensores, de sis mesos de duració. Durant la seva estada a Catalunya, se’ls ofereix atenció psicosocial, diversos tipus de formació i suport per a la incidència internacional, així com l’acompanyament al retorn.
 
Encara en la línia de buscar sinergies entre les diferents unitats del Govern, l’ACCD impulsa l’Acord de voluntats per a la prevenció de les violències i la promoció del dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició als països socis de la cooperació catalana i a Catalunya, juntament amb l’ICIP, el Departament de Justícia (Memorial Democràtic i Direcció General de Memòria Democràtica) i el Departament de Cultura (Arxiu Nacional de Catalunya).
 
El Pla incorpora també noves temàtiques, entre les quals destaca l’esport i la seva capacitat de contribució als objectius de desenvolupament global. Els dies 17 i 18 d'octubre de 2019 tindrà lloc el Congrés “Esport i Cooperació Internacional”. Coorganitzat per la Direcció General de Cooperació al Desenvolupament i la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, té com  a  objectiu  consensuar  i  establir  els  principis  bàsics  que  han  d’integrar  els objectes  i  les  accions  sobre  esport i  activitat  física  per  al  desenvolupament  i  la  pau  a  fi  de  promoure processos de transformació individual i col·lectiva que impactin positivament en els contextos diversos que ha d’atendre la cooperació internacional.
 
Una de les actuacions destacades en clau d’acció humanitària és la resposta de Catalunya al cicló Idai, que va assotar Moçambic el mes de març, i al qual el Govern va respondre activant un conveni entre l’ACCD i el Fons Central de Resposta a Emergències de les Nacions Unides (CERF), al qual s’han destinat 290.000 euros. A través d’aquest conveni, l’ACCD ha concretat col·laboracions amb l’UNICEF i l’ACNUR. El CERF va activar actuacions en els àmbits de la salut, l’alimentació, la protecció i l’educació, i prioritzant grups en situació de vulnerabilitat com són infants, dones embarassades o persones amb discapacitat.
 
­­­­­El Pla director 2019-2022 renova l’aposta de la planificació precedent de basar la seva capacitat transformadora en un enfocament integrat, a partir de la incorporació de les perspectives de gènere i de drets humans. L’enfocament de gènere i basat en drets humans (EGiBDH) resultant s’ha consolidat com un tret distintiu de la cooperació catalana. Per això, la prioritat per al 2019 és treballar per al conjunt de la Generalitat i adoptar el tractament de l’EGiBDH que permeti una actuació de Govern unificada.
 
D’altra banda, el text recull també la priorització de la coherència de les polítiques per al desenvolupament (CpD), un concepte que ha anat més enllà d’una funció pal·liativa dels impactes negatius de l’acció del Govern a l’exterior, i s’ha convertit en un instrument central per a la provisió del bé públic global que és el desenvolupament.